Už jen z představy přípravy domácího listového těsta váš jímá hrůza? Nemusí! Listové těsto podle našeho návodu je jednoduché, má však stejnou máslovou chuť a křupavou strukturu. Jdeme na to!
Využití listového těsta se meze nekladou. Je vhodné pro pečení plněných šátečků s tvarohem či marmeládou, křupavých rohlíčků, závinů, ale i slaných croissantů plněných sýrem a šunkou. Zkrátka, co komu chutná!
Potřebovat budete pouze tři ingredience, proto si na jejich výběru dejte záležet. Nejlépe vám poslouží hladká mouka s označením 00. Máslo použijte čerstvé a kvalitní, vyhněte se náhražkám, na chuti by to bylo velice znát! Vodu použijte ledově vyhlazenou, v případě potřeby do ní dejte pár kostek ledu, aby byla skutečně ledová.
Listové těsto ze tří ingrediencí
Ingredience (na cca 400 g těsta)
225 g hladké mouky
špetka soli
150 g másla
asi 100 ml ledové vody
Pro přípravu tohoto rychlého listového těsta doporučujeme použít kuchyňský robot, který vám nejen ulehčí spoustu práce, ale také se postará o perfektní zpracování a nadýchanost těsta. Pokud však kuchyňský robot nemáte, můžete těsto připravit ručně, nicméně dbejte na to, abyste vše důkladně zpracovali a nezůstaly vám nikde hrudky ani bubliny.
Postup
1 Mouku a sůl nasypejte do mísy kuchyňského robotu. Nakrájejte 45 g másla na kostičky a rozhoďte je po mouce.
2 Nasaďte plochý šlehač (stěrku) a zpracujte na nejnižší rychlost, dokud se obě ingredience nespojí a směs nezačne svou konzistencí připomínat drobení. Poté postupně přidávejte vodu (opět na nejnižší rychlost), dokud nevytvoříte měkké těsto. Pozor! Voda musí být opravdu ledová, aby těsto zůstalo tuhé! Zabalte do fólie a dejte na 30 minut vychladit do lednice.
3 Vychlazené těsto vyválejte na lehce pomoučněném povrchu na obdélník o velikosti 30 cm x 10 cm.
4 Dvě třetiny plochy těsta rovnoměrně posypejte máslem (35 g) nakrájeným na velmi malé kostičky, spodní třetinu plátu nechejte volnou (rovněž nechejte dostatečně velké okraje, abyste je mohli překládat).
5 Přeložte volnou třetinu plátu těsta nahoru přes máslo a poté přeložte zbylou třetinou s máslem. Stlačte obě otevřené strany „balíčku“ k sobě, abyste máslo uvnitř těsta zcela uzavřeli. Zabalte do fólie a dejte na 10 minut vychladit.
6 Těsto po vychlazení opět rozválejte a opakujte proces skládání – nejprve bez přidávání másla, poté zopakujte s dalšími 35 g másla (a opět nechejte vychladit 10 minut v lednici). Celý proces zopakujte s poslední dávkou másla a dejte naposled vychladit.
7 Před pečením rozválejte a složte těsto ještě jednou bez přidání másla a nechte v lednici vychladit alespoň hodinu. Poté s těstem pracujte jako s běžným listovým těstem.
Zdroje: názor autora - celý článek
Sledujte nás na sociálních sítích: