Prostreno.cz

I chránič matrace potřebuje péči

Celou matraci do pračky pochopitelně nenacpete, zato její chránič ano. Při jaké teplotě je to ideální a v čem tady může pomoci vodka?

Kvalitní matrace není nejlevnější, takže si logicky přejeme, aby nám v dobré kondici vydržela po celou dobu uváděné životnosti, což je zhruba 7 až 10 let (1). Jedním ze způsobů, jak ji uchránit před rychlou zkázou, je investice do „obalu“.

Nejde jen o špínu

Tento speciální povlak představuje první obrannou linii proti alergiím způsobeným odumřelými kožními buňkami, srstí domácích mazlíčků a dalšími dráždivými látkami. Také zabraňuje znečištění matrace a její opotřebovanosti, přičemž přidává vítanou vrstvu pohodlí. Vyroben může být z peří, bavlny, hedvábí nebo paměťové pěny, ať už je však použitý materiál jakýkoli, potřebuje pravidelné praní stejně jako vaše polštáře, prostěradla a přikrývky.

„Prevence je vždycky lepší než léčba, proto doporučujeme vybrat dobrý jakostní výrobek, který se na rozdíl od matrace dá pohodlně vložit do pračky,“ připomíná to, co sami víme, americký prodejce spánkových potřeb Ross Thurston (2). Celý proces byl měl podle něj vypadat následovně.

Nejdříve pryč s fleky!

Nehody se stávají, takže odolné skvrny dříve či později přijdou. K jejich odstranění výše jmenovaný expert doporučuje houbičku, jedlou sodu a studenou vodu, neboť ta horká nečistotu uvnitř vláken ještě více uzamkne, což sníží šanci na úspěch. Pomocnou ruku může překvapivě přidat i vodka a parní čistič, který si se špínou servítky nebere. Když už je povlak zase sněhobílý, před praním je chránič vhodné i vyluxovat, a to kvůli redukci prachových částic a pozůstatků kůže, jež bývají živnou půdou pro roztoče.

Chce to čtyřicítku a svižné otáčky

Pokud štítek informující o údržbě nehovoří jinak, prací cyklus nastavte na teplotu alespoň 40 stupňů. Máte-li citlivější pokožku, zvolte šetrnější prací prostředek. Ždímacím standardem pro bavlněné i polyesterové potahy je 1 200 otáček. Teď se vám bude spát jedna báseň!

Zdroj: (1) www.sealy.com.au/sleep-hub/how-long-does-a-mattress-last/, (2) www.homesandgardens.com/interior-design/bedrooms/can-you-wash-a-mattress-protector





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba