Vyklíčená cibule už není tak zdravá jako ta nevyklíčená. To jste věděli? Připomeňme si také potravinové sousedy, vedle kterých ji určitě neskladovat, protože značně zkracují její životnost a urychlují zkázu.
V minulosti byla cibule natolik ceněnou zeleninou, že se jí jeden čas i platilo. A znáte pověry, do kterých byla vtažena? Kdysi se věřilo, že když nedojedený kousek zůstane na kuchyňském stole, do domu se nastěhuje neštěstí. Naopak v posteli byla k užitku, protože mladým dívkám přičarovala sny o jejich milém. My s ní sice „jenom“ vaříme, ovšem s pocitem, že kromě chuti připravovaného jídla trochu vylepší i naše zdraví. Není to ale tak jednoduché.
Odvděčí se vám jen za dobré zacházení
Jedna středně velká cibule obsahuje přibližně 44 kalorií a spolu s nimi i všechny prospěšné látky, na které si jen vzpomenete. Díky nim normalizuje krevní tlak, reguluje škodlivý LDL cholesterol, působí proti oxidačnímu stresu, omezuje pravděpodobnost rakoviny a optimalizuje hladinu krevního cukru. Také příznivě ovlivňuje stav kostí, eliminuje zákeřné bakterie, harmonizuje trávení a tlumí záněty (1). Jestli vám skladovaná cibule ale už klíčí, její zdravotní benefity příliš silné nebudou.
Zákony přírody jsou neúprosné
Tato potravina preferuje chladné, suché a tmavé místo. Máte-li ji položenou v košíku na lince, kde je teplo a svítí tam slunce, proces klíčení započne hodně brzy. „Jakmile se tak stane, životnost cibule pomalu mizí, protože rostlina využije veškerou svou energii a sílu k růstu nového vrcholu,“ varuje americká majitelka zemědělské firmy Stacey Cooper (2). Slábne tak nejen ona, ale i její nutriční potenciál a výhody. A jen mimochodem, hodně háklivá je také na své sousedy. Její skladování se nedoporučuje v těsné blízkosti brambor, jablek, citrusů, banánů, okurek a zázvoru – nesvědčí jí to ani trochu, protože se rychleji zkazí.
Zdroje: (1) wwwhealthline.com/nutrition/onion-benefits#easy-to-eat,(2)www.epicurious.com/expert-advice/how-to-store-onions
Sledujte nás na sociálních sítích: