Prostreno.cz

Správné skladování cibule ochrání její zdravotní potenciál

Vyklíčená cibule už není tak zdravá jako ta nevyklíčená. To jste věděli? Připomeňme si také potravinové sousedy, vedle kterých ji určitě neskladovat, protože značně zkracují její životnost a urychlují zkázu.

V minulosti byla cibule natolik ceněnou zeleninou, že se jí jeden čas i platilo. A znáte pověry, do kterých byla vtažena? Kdysi se věřilo, že když nedojedený kousek zůstane na kuchyňském stole, do domu se nastěhuje neštěstí. Naopak v posteli byla k užitku, protože mladým dívkám přičarovala sny o jejich milém. My s ní sice „jenom“ vaříme, ovšem s pocitem, že kromě chuti připravovaného jídla trochu vylepší i naše zdraví. Není to ale tak jednoduché.

Odvděčí se vám jen za dobré zacházení

Jedna středně velká cibule obsahuje přibližně 44 kalorií a spolu s nimi i všechny prospěšné látky, na které si jen vzpomenete. Díky nim normalizuje krevní tlak, reguluje škodlivý LDL cholesterol, působí proti oxidačnímu stresu, omezuje pravděpodobnost rakoviny a optimalizuje hladinu krevního cukru. Také příznivě ovlivňuje stav kostí, eliminuje zákeřné bakterie, harmonizuje trávení a tlumí záněty (1). Jestli vám skladovaná cibule ale už klíčí, její zdravotní benefity příliš silné nebudou.

Zákony přírody jsou neúprosné

Tato potravina preferuje chladné, suché a tmavé místo. Máte-li ji položenou v košíku na lince, kde je teplo a svítí tam slunce, proces klíčení započne hodně brzy. „Jakmile se tak stane, životnost cibule pomalu mizí, protože rostlina využije veškerou svou energii a sílu k růstu nového vrcholu,“ varuje americká majitelka zemědělské firmy Stacey Cooper (2). Slábne tak nejen ona, ale i její nutriční potenciál a výhody. A jen mimochodem, hodně háklivá je také na své sousedy. Její skladování se nedoporučuje v těsné blízkosti brambor, jablek, citrusů, banánů, okurek a zázvoru – nesvědčí jí to ani trochu, protože se rychleji zkazí.

Zdroje: (1) wwwhealthline.com/nutrition/onion-benefits#easy-to-eat,(2)www.epicurious.com/expert-advice/how-to-store-onions





Celkem 1 komentářů

dvorakova.jedovnice@seznam.cz
03.07.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat