Prostreno.cz

Zbořené mýty o vaření fazolí

Je máčení fazolí přes celou noc zbytečné? To záleží na tom, jak hodně na jejich uvaření spěcháte. A mají se solit na začátku tepelné přípravy, nebo raději až ke konci?

Má je každý obchod, jsou cenově dostupné, kulinářsky všestranné, a navíc zdravé „jako blázen“. Fazole by měly mít v jídelníčku čestné místo, protože nabízejí spoustu antioxidantů, zatímco podporují činnost srdce i jater, a ještě předcházejí rakovině a diabetu (1). Na to, jak je správně vařit, má asi každý svůj vlastní názor, ale objektivní pohled se také hodí.

Opravdu se musejí namáčet celou noc?

Celonoční máčení fazolí je běžnou praxí, a to za účelem lepší stravitelnosti a rychlejší následné tepelné přípravy. Je pravda, že pokud si před vařením poplavou ve vodě, vyplaví se značná část látek způsobujících plynatost, ale že by pak na plotně nějak bleskurychle změkly? To úplně ne. Rozdíl délky vaření namočených a nenamočených fazolí je zhruba deset minut (2).

S pokličkou, či bez ní?

Dle některých kolujících názorů jsou tyto luštěniny pevné jen v tehdy, když se přiklopí pokličkou. Její absence prý naopak zajistí jejich krémovitější a křehčí strukturu. Když byste souběžně otestovali obě tyto metody, zjistíte, že „přikryté“ jsou uvařené přibližně o čtvrt hodinku dříve, přičemž mají plnější chuť. Co se týká konzistence, ta bude vesměs stejná.

Sůl. Kdy ji použít?

Některé recepty doporučují nepřidávat sůl až do samotného konce vaření, protože tato přísada zabraňuje zkřehnutí výsledného pokrmu. Jiné radí učinit tak hned ze začátku, aby se chuťový profil co nejvíce zintenzivnil. Jak to děláte vy? Křehčí fazole jsou vážně ty dříve osolené… Ať už zvolíte jakýkoli z těchto postupů, rozhodně je vždy před kulinářskou akcí nejprve důkladně propláchněte v cedníku, aby se zbavily veškerých nečistot.

Zdroje: (1) www.medicalnewstoday.com/articles/320192#risks, (2) www.epicurious.com/expert-advice/soaking-salting-dried-bean-myths-article






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat