Prostreno.cz

Cibulové slupky jsou zlatým grálem mezi odpadem z kuchyně

Cibulové slupky, často považované za odpad, jsou ve skutečnosti užitečným zdrojem pro různé aplikace v domácnosti a zahradě. Mnoho lidí je odhazuje jako nepotřebný vedlejší produkt při vaření, aniž by si uvědomili jejich potenciální hodnotu. Jak s nimi naložit?

Přírodní barvivo

Cibulové slupky jsou přirozeným zdrojem barviva, které lze využít k barvení textilu, papíru nebo dokonce vajec při velikonočních slavnostech. Pro získání barviva jednoduše vařte cibulové slupky ve vodě a poté namočte materiál, který chcete obarvit. Tímto způsobem můžete vytvořit odstíny od světle hnědé až po bohaté oranžové barvy.

Prospěšné pro zahradu

Cibulové slupky mají také užitečné vlastnosti pro zahradu. Mohou být použity jako přírodní hnojivo, které dodává půdě živiny a podporuje růst rostlin. Pro nejlepší výsledky jednoduše rozptýlete slupky kolem rostlin ve vaší zahradě nebo je můžete zahrabat přímo do země.

Ochrana rostlin

Některé zahradníci také používají cibulové slupky k odstrašení škůdců. Vonné látky obsažené v cibulových slupkách mohou pomoci udržovat mnoho škůdců, jako jsou slimáci a mravenci, dál od vašich rostlin.

Domácí péče o pleť

Cibulové slupky mají také exfoliační vlastnosti, které mohou být užitečné pro domácí péči o pleť. Můžete je smíchat s jemným přísadám jako je například cukr nebo jemně polámané vločky ovesných vloček, aby se vytvořil přírodní peeling. Tento peeling může pomoci odstranit odumřelé kožní buňky a zanechává pokožku hladkou a jemnou.

Aromaterapie

Cibulové slupky mohou být také použity pro výrobu domácích vůní. Vařte slupky spolu s aromatickými bylinkami, jako je levandule nebo rozmarýn, aby se vytvořil příjemný vonný zážitek pro váš domov.

Ekologický přístup

Využitím cibulových slupek na tyto způsoby nejenže snižujete množství odpadu, který končí na skládce, ale také přispíváte k ekologickému způsobu života tím, že snižujete potřebu chemických přípravků a komerčně vyráběných produktů.

Cibulové slupky mohou být pro vaši domácnost a zahradu skutečným zlatým grálem. S jejich pomocí můžete vytvářet přírodní barviva, zlepšovat půdu ve vaší zahradě, chránit rostliny před škůdci, péči o pleť a dokonce i vytvářet příjemné vonné prostředí ve vašem domově. Nebojte se experimentovat s různými způsoby využití cibulových slupek a objevte jejich široké možnosti pro váš každodenní život.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7920456/





Celkem 10 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba