Prostreno.cz

Přírodní prostředky proti plísňovým onemocněním rostlin

Plíseň lze tolerovat jenom na sýru, na rostlinách vážně nemá co dělat! Zbavíte se jí obyčejnou jedlou sodou, mlékem i heřmánkovým čajem.

S obrovským nadšením si domů přinesete semínka toho či onoho. Zasadíte je, staráte se o ně a sledujete, jak rostliny krásně rostou a prosperují. Najednou ale přijde šok v podobně plísně, která se hodně rychle šíří. Toho času, vody a péče, co teď přichází vniveč!

Záchranná mise začíná

Napadenou rostlinu si nelze splést. Nejenže nevypadá zdravě ani kdovíjak vitálně, skvrny na listech či celé bílé povlaky hovoří za vše. Tyto symptomy jsou typické pro různé druhy plísní, jejichž prevencí je vyhýbání se nadměrnému zalévání a dostatečný odstup mezi pěstovanými chráněnci, který zajistí lepší cirkulaci vzduchu. I když ale dodržujete všechna pravidla, stoprocentní jistotu, že se plíseň neobjeví, prostě nemáte. Ale nebojte, úroda se dá zachránit i tak. A bez zbytečné chemie!

Dejte plísni sodu

Pokud preferujete organický přístup, zkuste jedlou sodu. Obvykle se její polévková lžíce smíchá se dvěma lžícemi rostlinného oleje a zhruba třemi litry vody. Po přelití směsi do lahve s rozprašovačem můžete začít s likvidací. Tenhle zlepšovák je obzvláště užitečný na padlí, ale umí vyléčit i jiné neduhy.

Nepodceňujte mléko

Mléko se hodí nejen do kávy, i na zahrádce může vytrhnout pomyslný trn z paty. Mění pH na povrchu listů, čímž vytváří prostředí, které je méně příznivé pro růst i rozmnožování plísní a jiných chorob. Samotné ho ale nepoužívejte, nejlepší poměr je jeden díl mléka na devět dílů vody. I v tomto případě je rozprašovač snadným způsobem aplikace.

Heřmánek to jistí

Není to náhoda, že něco, co léčí naše zdraví, může léčit i naši zahradu. Heřmánkový čaj je vysoce účinný domácí fungicid, který lze také využít k ochraně sazenic při jejich růstu, protože má antimykotické vlastnosti. Jakmile někde zpozorujete roztřepený bílý výrůstek, okamžitě ho ošetřete vychlazeným heřmánkovým čajem, než se stav vašich zelených pokladů zhorší.

Zdroj: www.ugaoo.com/blogs/garden-maintenance/plant-fungal-infection-control





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba