Prostreno.cz

Bábovkové triky, které musíte znát

Bábovka je klasický dezert, který neodmyslitelně patří do mnoha českých domácností. Ačkoli se může zdát její příprava jednoduchá, dosáhnout dokonalé bábovky – nadýchané, vláčné a rovnoměrně upečené – vyžaduje několik osvědčených triků. Pokud se vám bábovka ne vždy povede podle vašich představ, zde je několik tipů, které vám pomohou dosáhnout skvělého výsledku pokaždé.

Správná příprava formy

Připravená forma je základem úspěchu. Pokud se bábovka přichytí ke stěnám formy, celé vaše úsilí může přijít vniveč. Aby se tomu předešlo, je důležité formu pečlivě vymazat máslem nebo olejem a vysypat moukou nebo strouhankou. Pokud máte silikonovou formu, tento krok vynechejte, jelikož silikonové formy jsou nepřilnavé.

Předběžné zahřátí trouby

Při pečení bábovky je důležité, aby trouba byla již předem vyhřátá na správnou teplotu. Studená trouba může způsobit, že bábovka nebude správně kynout a může být uvnitř nedopečená. Před pečením bábovky si proto nastavte troubu na 170–180 °C a nechte ji dostatečně předehřát.

Suroviny při pokojové teplotě

Pokud chcete, aby byla vaše bábovka nadýchaná, je důležité, aby všechny ingredience, zejména vejce a máslo, byly při pokojové teplotě. Studené suroviny mohou těsto ztuhnout, což zabrání správnému nakypření. Před začátkem přípravy si tedy vyndejte všechny ingredience alespoň půl hodiny předem.

Prosetí mouky

Prosetí mouky je jednoduchý trik, který může výrazně ovlivnit výslednou strukturu bábovky. Tím, že mouku prosejete, zamezíte vzniku hrudek a přidáte do ní vzduch, což napomůže nadýchanosti těsta.

Správné míchání těsta

Míchání těsta je klíčový krok. Nadměrné míchání může způsobit, že se bábovka po upečení srazí. Naopak nedostatečné promíchání může způsobit vznik nerovnoměrně upečených částí. Těsto míchejte jemně a jen tak dlouho, aby se všechny suroviny rovnoměrně spojily.

Test špejlí

Jak zjistit, jestli je bábovka správně upečená? Klasickým trikem je použít špejli. Po zhruba 40–50 minutách pečení opatrně zapíchněte špejli do středu bábovky. Pokud je po vytažení suchá, bábovka je hotová. Pokud na špejli zůstane těsto, nechte bábovku péct dalších pár minut a poté test zopakujte.

Trpělivost po upečení

Ačkoli může být lákavé bábovku vyklopit hned po vyndání z trouby, je důležité ji nechat ve formě alespoň 10–15 minut. Tento krok zajistí, že bábovka zůstane pevná a nerozpadne se při vyklápění.

Pečení bábovky je sice tradiční a zdánlivě jednoduchý proces, ale s několika malými triky můžete dosáhnout perfektního výsledku. Správná příprava surovin, forma a pečlivost při míchání a pečení jsou klíčové pro dosažení nadýchané a chutné bábovky, kterou si zamiluje celá rodina.

Zdroj: www.gourmetacademy.cz/vlacne-letni-babovky/, názor a zkušenosti autora


Související





Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba