Antioxidanty chrání naše tělo před působením volných radikálů z prostředí. Dokonce se jim přisuzuje i schopnost prevence před některými typy rakoviny či kardiovaskulárních onemocnění.
Antioxidanty najdeme ve spoustě potravin (vede samozřejmě zelenina a ovoce), ale některé zdroje mohou být překvapivé (většinou příjemně).
Čokoláda
Tedy hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa – pomáhá chránit proti oběma výše uvedeným skupinám chorob, tedy rakovině i nemocem srdce.
Červené víno
Červené víno obsahuje látku s názvem resveratrol, které je přisuzována schopnost zpomalit stárnutí. Ale najdeme v něm i celou řadu organismu příznivých složek. Pokud nechcete konzumovat alkohol, je dobrou alternativou i džus z hroznového vína.
Para ořechy
Tento druh ořechů chrání díky selenu naše srdce. A navíc ještě skvěle chutná.
Sójové mléko
Sójové mléko obsahuje isoflaviny, látky, které se podílejí na snižování hladiny cholesterolu, ale působí i jako ochrana před osteoporózou či rakovinou prsu nebo prostaty.
Rajčata
Rajčata jsou mimo jiné bohatá na lykopen, antioxidant, který zabraňuje replikaci rakovinných buněk.
Olivový olej
Obsahuje antioxidanty, které snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu, a tím pomáhají chránit naše srdce a cévy.
Sledujte nás na sociálních sítích: