Jedním z nejrozšířenějších zdravotních problémů je únava, která je tak běžná, že obvykle pacienti ani nevyhledají lékaře. „Tuto situaci ale nepodceňujte, únava může mít poměrně hluboké kořeny – od překyselení organismu po chudokrevnost," radí výživová poradkyně Iva Veselá.
Jak začít?
V první řadě se snažme upravit stravovací zvyklosti:
1. nepřejídejte se, ale ani se v jídle příliš neomezujte (poslouchejte své tělo)
2. snažte se konzumovat namísto těžké, málo výživné a mastné stravy racionální a vyváženou stravu
3. opusťte těžké večeře a alespoň 3
–4 hodiny před spaním nejezte
4. omezte mlsání
5. dbejte na dostatek tekutin (30
–40 ml/kg hmotnosti)
Kromě změny stravovacích návyků je důležitý i odpočinek:
6. zkuste ulehnout do postele v pravidelnou dobu, dostatečný spánek je velice důležitý
7. nepospíchejte ráno se vstáváním, nechme tělu dostatek času na „rozběhnutí“
8. nejenom ve dne, ale i v noci bychom měli být v dobře vyvětrané místnosti
Neméně důležitá je i tělesná aktivita:
10. denně věnujte alespoň 30 minut cvičení (nebo obden 60 minut)
11. ranní sprcha zakončená studenou vodou rozproudí krev
12. pohybujte se co nejvíce pěšky, pokud máte sedavé zaměstnání, občas se projděte
13. omezte zlozvyky jako kouření, požívání většího množství alkoholických nápojů, kávy, ponocování při televizi
Potraviny pro získání energie
Únava může mít samozřejmě více příčin (nevyspalost, psychické vyčerpání, špatná životospráva ad.), ale také často nedostatek železa v krvi – to je mimo jiné také jedním z nejběžnějších spouštěčů chudokrevnosti. Nedostatek železa způsobí špatné zásobení organismu kyslíkem (železo je součástí hemoglobinu, červeného krevního barviva, který je rozvádí kyslík z plic do organismu a naopak odvádí oxid uhličitý z tkání do plic). Výsledkem nedostatku železa je tedy to, že se po čase člověk začne cítit unavený a vyčerpaný.
Mezi potraviny bohaté na železo patří játra, hovězí a jehněčí maso. Rovněž dary moře, například ústřice a mušle, obsahují železo. Z rostlinné stravy lze získat železo z fazolí a hrachu, listové zeleniny, sušeného ovoce (např. meruněk a rozinek) a obohacených upravených snídaňových obilnin, jáhel, ořechů a semínek (dýňová, slunečnicová). Dále pivovarské kvasnice, hnědé mořské řasy, melasa, pšeničné klíčky a otruby.
Kromě stravy bohaté na železo také doplňujte kyselinu listovou (citrusové plody, chřest, špenát, houby, játra, sója a pšeničné klíčky) a vitamin B12 (játra, korýši, červené maso, sýr, ryby a vejce).
Sledujte nás na sociálních sítích: