Prostreno.cz

Olivový olej jako ochrana před rakovinou? Co je na tom pravdy?

Národy žijící kolem Středozemního moře mají nejnižší míru úmrtí na nejrůznější typy rakoviny i řadu chorob oběhové soustavy. Jednak proto, že ve velkém konzumují na antioxidanty bohatý olivový olej, ale také proto, že si dopřávají bohatě semena a ořechy, v nichž jsou další oleje, které zase prospívají srdci a cévám. Vědci z Ohia zjistili, že v prevenci chorob oběhové soustavy je skutečně lepší olej z vlašských ořechů či semínek révy vinné než z oliv. Nicméně olivy stále vedou jako silný antioxidant.

Zatímco je olivový olej krom antioxidantů ze skupiny polyfenolů bohatým zdrojem kyseliny olejové, mnohé druhy semen obsahují zase více kyseliny linoleové, která hraje v prevenci onemocnění srdce a cév podstatnější roli. Pravidelný příjem kyseliny linoleové vede ke snížení hladiny nezdravého cholesterolu v krvi a snížení tukových zásob na těle.

Co to tedy znamená pro konzumenta? Nepřestat používat olivový olej, protože je zdrojem velmi cenných protirakovinných látek, které navíc slouží jako prevence demence a stárnutí, ale zařadit do jídelníčku také semena a ořechy či oleje z nich lisované. Tedy především olej ze semen révy vinné, dále řepkový, lněný, dýňový, makový, bodlákový, z vlašských ořechů, slunečnice apod.

Vědci z Ohia srovnali vliv kyseliny linoleové (nenasycené omega-6 mastné kyseliny dlouhého řetězce) a kyseliny olejové (nenasycené omega-9 masné kyseliny jednoduchého řetězce). První je bohatě zastoupena ve vlašských ořechách, lnu, řepce, révových semínkách, konopí a jiných semenech. Druhá spíš v olivách.

Profesorka Martha Beluryová se svým týmem z Ohio State University zjistila, že právě zvýšený příjem linoleové kyseliny souvisí se štíhlejší postavou a lepším zdravím srdce, když se srovná se zvýšeným příjmem kyseliny olejové. „To nás docela překvapilo,“ uvedla Beluryová.

Ve své studii ale také uvádí, že je potřeba dbát na kvalitní a čerstvě lisované oleje a konzumovat je nejlépe ve formě semen.

„Rostlinné oleje už neobsahují tolik linoleové kyseliny jako v minulosti… Nejlepším zdrojem kyseliny linoleové jsou semínka révy vinné,“ dodává Beluryová.

Tip redakce:

I ty nejnáročnější spotřebitele potěší Minerva Bio extra panenský olivový olej. Je vyráběný v souladu s regulací pro organické BIO výrobky – od pěstování oliv až po jejich zpracování. Díky příjemnému aroma, vynikající chuti a vůni čerstvých oliv promění vaše pokrmy v delikatesu. Navíc se hodí jak do teplé, tak do studené kuchyně.

Doporučená cena za balení 0.5 l: 219,90 Kč

 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba