Nepodceňujte pestrou stravu, nedostatek vitaminu B12 se může projevit až po několika letech. Jeho nedostatkem trpí převážně lidé vyššího věku. Nedostatek vitaminu B12 zvyšuje riziko srdečních onemocnění, ale také například depresí.
Vitamin B12 je nezbytný pro obměnu buněk a také pro tvorbu červených krvinek. Hraje zásadní roli při tvorbě genetického materiálu v buňkách.
Příznivé účinky
- chrání před určitým typem chudokrevnosti
- mírní deprese
- snižuje riziko srdečních onemocnění
- brání nervovým bolestem a brnění končetin
- může zlepšovat roztroušenou sklerózu a hučení v uších
Top 10 potravin obsahujících vitamin B12
Doporučené denní množství tohoto vitaminu pro dospělé je 2,4 μg, v těhotenství 3 μg a pro kojící ženy 2,5 μg.
- Hovězí játra (85 g obsahuje 18 μg)
- Sardinky (85 g obsahuje 7,6 μg)
- Tuňák (85 g obsahuje 2,5 μg)
- Jehněčí maso (85 g obsahuje 2,07 μg)
- Hovězí maso (85 g obsahuje 1,5 μg)
- Sýry (40 g obsahuje 1,5 μg)
- Cottage sýr (1 kelímek obsahuje 1,4 μg)
- Mléko (250 ml obsahuje 1,1 μg)
- Losos (85 g obsahuje 1,1 μg)
- Vejce (1 ks obsahuje 0,44 μg)
Předávkování vitaminem B12 není možné, nadbytek vitaminu se vylučuje močí. Nejsou známé žádné nepříznivé účinky pramenící z jeho nadbytku.
Sledujte nás na sociálních sítích: