Při dochucování jídla si ani neuvědomujeme význam koření a bylinek. Přitom ty v sobě často skrývají i cenné látky pro naše zdraví. Desítky bylin a koření obsahují užitečné rostlinné sloučeniny. Přinášíme vám deset z nich, které by rozhodně ve vaší kuchyni neměly chybět.
Následující koření a bylinky přinesou vašemu pokrmu nejen chuť, ale i zdraví!
1. Česnek
Topinka bez česneku by už přeci nebyla topinka, ale česneku dejte příležitost častěji i v jiných pokrmech. Štiplavou vůni a chuť dodává česneku sloučenina síry allicin, který je také zodpovědný za většinu léčebných účinků.
Co tělu přináší
Snižuje riziko onemocnění srdce, mírní cholesterol, ředí krev, preventivně působí proti rakovině žaludku, konečníku a tlustého střeva. Bojuje proti kvasinkovým infekcím, zánětům dutin a napomáhá léčbě při nachlazení.
2. Hořčičné semínko
Naši předkové dělali hořčičné placky, které se přikládaly nemocným nejčastěji na hrudník, kde ulevovaly od překrvení a tlumily bolest. Na prohřátí končetin se používaly hořčičné obklady.
Co tělu přináší
Stimuluje chuť k jídlu a preventivně působí proti rakovině. Hořčičný prášek se může použít do lázně při boji s mykózou končetin. Hořčice se konzumuje pouze 1 lžička, jinak má projímavé účinky.
3. Hřebíček
Tohle drobné koření je typické pro indickou kuchyni a u nás se používá převážně na sladké pečení nebo na ochucení nápojů. Přesto si zaslouží více pozornosti.
Co tělu přináší
Obsahuje kyselinu hřebíčkovou a je silným antioxidantem tlumícím záněty. Chrání před srdečními chorobami, rakovinou, zpomaluje poškození kostí a chrupavek artritidou. Zlepšuje funkci inzulinu v těle.
Tip: Pokud vás bolí zub, stačí rozkousat hřebíček a nechat ho působit v místě bolesti. Tlumí totiž bolest a bojuje se zánětem. Podle vědecké studie dokáže zničit i bakterie, které odolávají antibiotikům.
4. Kajenský pepř
Kajenský pepř obsahuje kapsaicin, který bývá často složkou v různých mastech a náplastích pro pacienty s artritidou a bolestmi svalů, ale tento pepř zvládne mnohem víc.
Co tělu přináší
Podporuje léčbu nachlazení, stačí ho přidat trošku do polévky a uleví vám od ucpaného nosu. Také napomáhá při hubnutí, podporuje spalování tuků. Je protizánětlivý, má protirakovinné účinky, pomáhá udržovat hladinu krevních cukrů.
5. Koriandr
Tato bylinka není tak častá na našem jídelníčku, je typická pro mexickou, thajskou a vietnamskou kuchyni.
Co tělu přináší
Zlepšuje trávení, mírní křeče střev vedoucích k průjmům, působí proti bakteriím E. coli a salmonely, snižuje hladinu cholesterolu. Podle vědecké studie bylinka léčí stavy úzkosti.
6. Kurkuma
V tradiční indické kuchyni se používá na podporu chuti k jídlu a zlepšení trávení. Poslední vědecké studie poukazují na její velký přínos v boji s rakovinou, má silné protirakovinné účinky.
Co tělu přináší
Likviduje karcinogeny dříve, než stihnou poškodit buněčnou DNA, a podněcuje opravu poškozené DNA. Další studie spojují toto koření s tlumením zánětu při mnoha chorobách včetně lupénky, autoimunitní poruchy postihující kůži. Kurkumin také snižuje tvorbu amyloidu, který se v mozku hromadí při Alzheimerově chorobě.
7. Muškátový oříšek
Podle historiků to býval velmi oblíbený opiát, ve velkém množství má halucinogenní účinky. Avšak i jeho nadměrné používání má nepěkné vedlejší účinky a hrozí nebezpečí otravy.
Co tělu přináší
V malém množství, které se přidává do pokrmů, tělu přináší silné antibakteriální vlastnosti. Je prokázáno, že v ústech zabíjí řadu bakterií přispívajících k zubnímu kazu. Vědecká studie také potvrzuje zlepšení paměti při boji s demencí a nyní vědci zkoumají využití muškátového oříšku proti depresím.
8. Skořice
Skořice je v našich končinách velmi oblíbená a to je pro naše tělo jedině dobře.
Co tělu přináší
Zlepšuje účinek inzulinu, i ¼ až ½ lžičky denně významně sníží hladinu krevního cukru. Stejné množství dokáže snížit celkový cholesterol o 12–30 %. Dále předchází krevní sraženinám, má silné antibakteriální účinky, zabíjí bakterie E. coli. Obsahuje také hodně vlákniny a u některých osob tlumí pálení žáhy.
9. Šalvěj, lidově babské ucho
Už naší předkové sušili tuto bylinu a dělali si z ní odvar. A proč taky ne!
Co tělu přináší
Šalvěj bystří mysl, zlepšuje paměť, ostražitost, vyrovnanost a spokojenost. Také je účiná v boji proti demenci. Vědecké studie poukazují i na její protirakovinné účinky. Je silným antioxidantem a má protizánětlivé účinky. Poslední studie se snaží využít tuto bylinu pro prevenci cukrovky 2. typu, podporuje aktivitu inzulinu a snižuje krevní cukr.
10. Zázvor
To nejlepší na konec. Zázvor je opravdu všelékem, v rozumném množství preventivně chrání celé tělo.
Co tělu přináší:
Podporuje trávení, léčí záněty, tlumí bolesti a otoky u osob s artritidou, zabírá proti migréně. Dále zpomaluje růst nádorů a má protirakovinné účinky. Doporučuje se i na nevolnosti - i ty, které jsou spojené s těhotenstvím. Čtěte více "Zázvor: Proč ho pít po celý rok?"