Stravování? Kapitola sama pro sebe. Jednou je něco zdravé a měli bychom to jíst, pak se zase ukáže, že to prý škodí. Jak se vyznat v tom množství informací, které se na nás valí ze všech stran? Tyhle mýty odborníci dávno vyvrátili!
Asi každý člověk chce žít zdravě. Jenže ono to vůbec není tak jednoduché, jak se může zdát! Ve světě gastronomie koluje tolik dezinformací, že utvořit si názor o tom, co je opravdu prospěšné, je čím dál těžší. Také jste si vždycky mysleli, že po těstovinách se tloustne a že je třeba jíst šestkrát denně? Omyl! O čem se mluví a jak je to doopravdy?
Nasycené tuky jsou životu nebezpečné
Všechny tuky představují koncentrovanou formu energie, a proto jsou pro tělo nezbytné. Ať se to někomu líbí nebo ne! Už nějakou dobu převládá názor, že nadměrná konzumace nasycených tuků způsobuje vážná srdeční onemocnění. Výsledky několika nezávislých studií však potvrdily, že ve skutečnosti mezi tím není žádná souvislost. Tudíž se není třeba obávat tuků ukrytých v másle a sýrech.
Z těstovin hrozí nadváha
Těstoviny jsou často zatracované kvůli velkému množství sacharidů. Výživový poradce Rob Hobson, který se o jídle rozpovídal pro deník Daily Mail, je však toho názoru, že gram této dobroty má pouze čtyři kalorie. Daleko větší „
zlo“ je to, s čím je mnozí podávají! Odborník naopak radí těstoviny při dietě rozhodně nevynechávat. Tohle asi potěší všechny milovníky italské kuchyně!
Pravidlo šesti jídel
Je sice fakt, že potrava zvyšuje metabolické funkce, ovšem o tom rozhoduje spíš „trávená“ energie z ní přijatá než počet svačinek. Navíc poslední americká studie prokázala, že šest denních jídel nemá na shazování kil žádný vliv. Naopak! Pokusu se zúčastnili obézní jedinci, z nichž jedna skupina jedla denně jen třikrát. Právě oni hubli mnohem snáz - na rozdíl od jedlíků, kteří si dopřáli něco do žaludku každé čtyři hodiny.
Vejce je nepřítel
Že po ranních míchaných vajíčkách stoupne hladina cholesterolu do nebezpečných výšin? Možná jste někdy něco takového zaslechli. Vědci si to ale rozhodně nemyslí. Tvrdí totiž, že cholesterol v jídle není příčinou zvýšení cholesterolu v krvi. Vysoký obsah výživných látek ve vajíčkách se jim navíc nedá upřít.
Sledujte nás na sociálních sítích: