Ať už se snažíte shodit nějaké to kilo nebo chcete žít zdravým životním stylem, měli byste se rozhodně zamyslet nad konzumací cukrů. Nejenže cukr přispívá k obezitě, ale také k onemocnění cukrovkou 2. typu. Zamyslete se nad tím, co během dne jíte, kde na vás číhá skrytý cukr a jak se mu efektivně vyhýbat.
Máme pro vás 7 kroků, jak dlouhodobě snížit příjem cukrů.
1. Zaměřte se na to, co pijete
K obědu si dáte colu a potom ještě dobrou kávičku? Tak pozor, zamyslete se nad tím, co během dne vlastně pijete. Pozor na všechny džusy, ochucené vody, limonády i na kávu. Dejte přednost čisté vodě nebo si ji ochuťte citronem a mátou. Udělejte si oblíbený čaj, v tom kvalitním vám cukr ani chybět nebude.
Pokud máte chuť na kávu, zamyslete se, jakou si objednáte. Nejlepší je samozřejmě černá bez cukru, případně s mlékem. Hlavně se vyhněte cukru, karamelovému či jinému sirupu a různým ochucujícím přípravkům.
2. Pozor na snídani
Ráno jsou sice cukry povolené, ale není cukr jako cukr. A také záleží na množství. Dejte si pozor na kupované müsli, polotovary ve formě ovesných či jiných kaší. Je to sice rychlá snídaně, kterou jen něčím zalijete a je hotovo, ale také obsahuje cukry a různá ochucovadla, emulgátory atd.
Pokud takové snídaně máte rádi, vůbec se jich nemusíte vzdát. Můžete si udělat domácí zapékané müsli, kaši z ovesných vloček s čerstvým ovocem a mnohé další. Možností je opravdu hodně, zaberou sice více času na přípravu, ale výsledek stojí za to. A hlavně víte přesně, co jíte.
3. Využijte koření
Cukr nepotřebujete, jen musíte vědět, čím ho nahradit. Balíček mleté skořice jistě doma máte. Jednoduchý pokus můžete provést například s kávou. Připravte si ji (s mlékem nebo bez) a posypte troškou skořice. Tak co, potřebujete ještě cukr? Skořice dodává pokrmům nasládlou chuť, proto se skvěle hodí do domácích müsli, ovesných kaší i ostatních nápojů.
4. Dresinky
Pozor na hotové dresinky, zálivky a omáčky. Nezapomínejte číst složení, většinou ukrývají zbytečné množství cukrů. Naučte se připravovat zálivky a omáčky doma. Receptů najdete nespočet a můžete si hlídat obsažené cukry, případně je vůbec nedoslazovat.
5. Dostatek spánku
Vědecké studie prokázaly, že pokud dospělý člověk spí méně než 7 hodin, jeho chuť na sladké je mnohem vyšší než u lidí, kteří spí déle. Takže ani kvalitní spánek nepodceňujte a dopřejte si minimálně sedm hodin ničím nerušeného spánku.
6. Vyčistěte si zuby
Odborníci doporučují si vyčistit zuby po snídani, obědě i večeři, a to ihned - bez otálení. Pokud si bezprostředně po jídle vyčistíme zuby, ošálíme tím chuťové pohárky a nebudou nás lákat na kostičku čokolády. Nemáte možnost si zuby vyčistit? Spolehněte se alespoň na žvýkačky.
7. Přizpůsobte si recepty
Ať už vaříte podle receptu z kuchařky nebo ho máte v hlavě, zamyslete se nad tím, jestli do pokrmu nedáváte zbytečně moc cukru. V některých dobrotách se dá nahradit alespoň zdravější variantou. Například palačinky nemusí plavat v sirupu a být namazané čokoládovou pomazánkou. Co takhle je doplnit ovocem a jogurtem nebo domácí marmeládou.
Sladit můžete také medem, který obsahuje více živin a je prospěšný zdraví (ale pozor na jeho vysokou energetickou hodnotu). Nebo v poslední době velmi oblíbenou stévií, kterou lze koupit v tabletkách či v tekutém stavu.
Sledujte nás na sociálních sítích: