Chcete-li dodat svému organismu potřebné živiny a udržet ho ve formě, jsou takzvané superpotraviny vaším spojencem. Které z nich si můžete (a měli byste) dopřávat každý den?
Následující dobroty byste podle odborníků na výživu měli do svého jídelníčku zařazovat co nejčastěji. Dokonce vám prospějí, i když je budete jíst každý den! Těch se zkrátka nepřejíte.
Jablka
Možná vám přijdou trochu nudná a obyčejná. Jenže nemůžete být dál od pravdy! Pěkně dejte jablkům šanci a každý den si jedno až dvě dopřejte. Jsou plná vitaminů a minerálů, ale také vlákniny. Zasytí vás, prospívají zažívání a ještě ke všemu mají málo kalorií. No nezní to prostě pohádkově?
Luštěniny
Češi patří k národům, které mají opravdu vysoký výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku. O svá střeva totiž moc nepečujeme. Ve stravě nám chybí vláknina, která je tak důležitá. A luštěniny jsou jejím dokonalým zdrojem. Kromě toho nadlouho zasytí a nemusíte si dělat starosti ani s kaloriemi. Pokud chcete zhubnout, jsou pro vás luštěniny jako dělané.
Kysané zelí
Naše babičky ho mívaly ve sklepě plný sud. A dělaly dobře! Přes zimu pro ně nebyl lepší zdroj vitaminů, minerálů, antioxidantů, ale také probiotik a prebiotik. Imunitní systém i zažívání vám budou vděčné, když jim každý den trochu kysaného zelí (případně šťávy z něho) dopřejete.
Zelená listová zelenina
Saláty, kapusta, špenát… Jsou plné vitaminů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. A tahle kombinace prospívá prakticky celému tělu – imunitnímu systému, zažívání, krásné pleti… Navíc je tato zelenina úžasně univerzální, takže si ji můžete dopřávat na spoustu způsobů.
Ořechy
Obsahují tolik zdraví prospěšných látek (především antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny), že už jen hrstka denně (nepražených a nesolených ořechů, samozřejmě) dodá vašemu tělu tu správnou vzpruhu. Navíc chrání srdce a cévy a snižují hladinu škodlivého cholesterolu. Takže už nemusíte přemýšlet, co si dáte k odpolední svačince!
Vajíčka
Zapomeňte na mýty o škodlivosti vajec na naše zdraví. Nejnovější výzkumy mluví jasně. Vajíčka můžeme jíst každý den! K snídani je to skvělá volba – získáte úžasný zdroj bílkovin, ale také důležitých antioxidantů. Tomu se říká začátek dne!
Jahody, borůvky
Dnes už nejsme u tohoto ovoce odkázáni jen na letní měsíce (i když co si budeme namlouvat, mimo sezónu jsou jahody i borůvky poměrně drahá záležitost). A tak bychom toho měli využít. Jsou plné vitaminů, minerálů i důležitých antioxidantů. Prospívají imunitě, zažívání i našemu mozku. Můžete je jen tak „zobat“, ale skvělé jsou i v jogurtu (který dodá další důležité živiny).
Ovesné vločky
Odborníci na výživu se jasně shodují – ovesné vločky jsou naprostým pokladem. A také dokonalou snídaní. Jsou plné důležitých živin, ale také vlákniny, která vás udrží nasycené až do oběda. Kromě toho snižují cholesterol a pozitivně působí na naše srdce, cévy i mozek.
Avokádo
Patří sice k nejkaloričtějším plodům, ale polovina avokáda denně vám neublíží, naopak. Zdravé tuky, které obsahuje, prospívají především vašemu srdci. Kromě toho vás rychle a na dlouhou dobu zasytí, takže se nemusíte bát vlčího hladu, který nás často nutí mlsat nezdravé dobroty.
Sledujte nás na sociálních sítích: