Že bychom měli dbát na přísun vitaminů, to víme dávno. Jenže nezbytnou součástí výživy jsou i minerální látky. Vždyť jejich nedostatek má pro organismus drtivé následky! Z jakých zdrojů je můžete čerpat?
Proč jsou minerály pro nás tak nepostradatelné? Otázka „do pranice“. Podílejí se na tvorbě tělesných tkání, regulují metabolické pochody a uplatňují se jako aktivátory nebo součásti hormonů. Velkou nevýhodou je, že si je tělo nedokáže vytvořit samo, proto je jen na vás, jak se o jejich přísun postaráte. V jakých potravinách hledat?
Vápník
Vápník obsahují hlavně mléko a mléčné výrobky. Jenže i mák, sezamová semínka, ořechy, zelenina a chléb. Jeho nedostatek se projevuje poruchou srdečního rytmu, svalovými křečemi, třepivými nehty, zubními kazy a v neposlední řadě i nebezpečnou lámavostí kostí.
Železo
Skvělými zdroji jsou maso, fazole, celozrnné produkty, čočka a lněná semínka. Co se stane, když vám železo bude chybět? Dostaví se únava, poruchy koncentrace, spánku a taky krvetvorba dostane pěkně na zadek. „Pod míru“ této minerální látky lze rozpoznat podle vnitřního očního koutku. Je-li bílý, máte zaděláno na problém!
Hořčík
Zásobárnou jsou luštěniny a především zelená zelenina. Mezi symptomy nedostatku patří napětí, svalové křeče, silné menstruační bolesti a neklidný spánek. Pokud jste právě ve fázi hubnutí, dopřejte si hořčíku o to víc, protože podporuje zažívání a spalování tuků.
Sodík
Tenhle přítel se nachází v chřestu, mořských rybách, tvrdých sýrech, houbách, rýži, špenátu, celeru, rozinkách a jižním ovoci. Pokud nechcete mít suchou pleť i sliznice, chronický průjem, pálení žáhy, rozhodně jeho zdroje vezměte na milost. I v případě, že trpíte nervozitou.
Zinek
Máte rádi mořské plody, sýry, luštěniny a zeleninu? Výborně, tam je zinku požehnaně. Konzumací zmíněných surovin předcházíte náchylnosti k různým infekcím, vypadávání vlasů a slabé imunitě.
Jod
Jod v sobě ukrývají mušle, produkty z řas, vepřové vnitřnosti, citrony a špenát. Jestli se těmto věcem vyhýbáte, riskujete zvětšení štítné žlázy. Také častou nervozitu a nepříjemné pálení žáhy. Takhle přesně se projevuje nedostatek!
Draslík
Draslík patří k látkám, bez nichž by organismus nefungoval tak, jak má. Buňky, svaly ani nervy bez něj nemohou pracovat. Bohatým zdrojem je ovoce a zelenina. Dále ořechy, avokádo, obilniny a brambory. Dopřejte si je pravidelně, ať se vyhnete zácpám, svalovým slabostem a ledvinovým potížím.
Sledujte nás na sociálních sítích: