K tomu, aby si člověk dopřál kvalitní hořkou čokoládu, nepotřebuje přesvědčivé důvody. Stačí mít chuť a posléze si užívat dobrou náladu. Účinky kakaa ale sahají mnohem dál. Kterých 6 výhod byste si neměli nechat ujít?
70procentní obsah kakaa - to je hranice, pod kterou byste neměli jít. Když to dodržíte, čekají na vás nemalé výhody.
Zdravější pleť, odolnější kůže
Jíst antioxidanty obsažené v čokoládě znamená mít hladší pokožku, méně vysušenou a odolnější proti slunečnímu záření.
Jedna studie uveřejněná v magazínu European Journal of Nutrition prokázala, že ti, kdo jedí kakao po dobu 12 týdnů, snižují ztrátu vlhkosti v pleti až o 25 procent! (Kakao podle všeho zvyšuje krevní oběh jemných kapilár v horní vrstvě kůže, čím chrání pokožku před vysoušením.) Zbývá jen říct, jestli je účinnější tmavá, nebo mléčná čokoláda. Ochrana před UV zářením se zdvojnásobuje po každodenním dostaveníčku s tmavou čokoládou.
Zuby jako perličky
Ač je to k nevíře a možná i proti zdravému rozumu, cukr v čokoládových cukrovinkách je vlastně prospěšný. Slupky kakaových bobů obsahují antibakteriální sloučeniny, které ovlivňují tvorbu zubního plaku, což dokázal jistý pokus provedený na indických dětech. Ústní voda na bázi kakaa u nich snížila plak téměř o 50 procent a zabila 21 procent bakterií.
Zvládnutí neodolatelných chutí
Přibýváte na váze? Občas si dejte kvalitní hořkou čokoládu. Výzkumníci z Nizozemí zjistili, že lidé, kteří si ji sem tam dopřejí, hlásí menší chuť k jídlu. Je to prý způsobeno už jen vůní hořké čokolády, jež stimuluje produkci hormonu, který potlačuje chutě. Účinek prý přetrvává asi hodinu.
Zdravé srdce
Protizánětlivé sloučeniny v kakau pomáhají v boji proti chronickým zánětům cév, zlepšují jejich pružnost, snižují krevní tlak a zamezují ucpávání tepen. To všechno omezuje výskyt srdečních onemocnění. Neberte to!
Snazší soustředění
Magnetická rezonance potvrdila, že čokoláda posiluje prokrvení mozku, takže dochází ke zlepšení soustředění. Pokud tedy v práci trpíte a snažíte se svůj výkon povzbudit kávou, vyměňte ji za kousek čokolády, která dokonce mírní i stres (působí na snížení hormonu kortizolu) a úzkost.
Zvýšení odolnosti proti únavě
Chcete zefektivnit svoje tréninky? Antioxidanty obsažené v kakau zvyšují odolnost proti únavě a působí na zotavení svalů po tréninku. Proto je povolené, když si za odměnu dopřejete kousek čokolády a necháte si ji labužnicky rozpustit na jazyku.
Sledujte nás na sociálních sítích: