Prostreno.cz

Škodlivé látky ničicí vaše zdraví. S těmito jste denně v kontaktu

Pobýváte v zakouřeném prostředí, občas trochu připálíte ranní tousty a osvěžovačem vzduchu doma nešetříte? Nemáte tušení, s jakými následky si zahráváte! Kde všude tiká časovaná bomba?

Nebezpečné chemické látky, které přispívají ke zdravotním potížím, jsou všude kolem vás. Možná to zní nevěřitelně, ale i teď, v pohodlí domova, můžete být v ohrožení. Před čím lékaři varují? Tohle rozhodně neberte na lehkou váhu!

Karcinogeny v potravinách?

Obecně platí, že karcinogen je látka způsobující rakovinu. Mezinárodní agentura pro potravinářské standardy odhalila, že některé potraviny uvolňují karcinogen zvaný akrylamid. Ten se nachází v převařených vrstvách potravin a je to neblahý následek „nadměrného vaření“. Lehce spálený toust a tmavě hnědé brambory místo těch zlatavých? To raději vážně nejezte!

Na pozoru byste se měli mít i před alkoholem – přirozeně se vyskytující karcinogen v metle lidstva je pro změnu acetaldehyd. Je také příčinou ranní kocoviny, migrény a zvracení.

Benzaldehyd maskovaný vůní

Lpíte na tom, aby váš dům byl provoněný od podlahy ke stropu? Pak máte možná celý arzenál osvěžovačů vzduchu, které střídáte dle momentální nálady. Jenže všeho moc škodí! Převážná většina těchto výrobků obsahuje benzaldehyd, který Agentura pro ochranu životního prostředí Spojených států amerických klasifikuje jako nebezpečnou látku ohrožující zdraví. Znepokojující je i fakt, že tenhle „jed“ číhá také v mandlích.

Benzen nejen u kuřáků

Benzen je prostřednictvím několika vědeckých studií spojován s leukemií. Jedná se o chemickou látku, která se nejčastěji uvolňuje ve formě výparů z automobilů. Ovšem tím to nekončí, protože Americká společnost pro výzkum rakoviny varuje, že bohatým zdrojem této chemikálie je také cigaretový kouř. Pokud jste často v blízkosti kuřáka, víte, co to znamená… Jste v první linii!






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba