Prostreno.cz

Co dát právě teď do salátu? Česnáček lékařský

Je vám líto, že období sběru a konzumace medvědího česneku je už pryč? Nahraďte ho česnáčkem – ještě to stihnete!

Ve středověku, kdy bylo koření drahé, si hojně rozšířený česnáček našel cestu z lesů a hájů na stoly chudých lidí, jimž nahrazoval pepř. Dokonce se kdysi hojně pěstoval i v zahradách. S postupným rozšiřováním exotických koření ale upadala nenápadná bylinka s bílými květy do zapomnění. Dnes se k ní však mnozí vrací. A vůbec není těžké uhádnout, proč tomu tak je.

Když rozemnete čerstvý srdčitý list mezi prsty, ucítíte výraznou vůni česneku s nádechem hořčice (chuť je však v porovnání s česnekem medvědím jemnější). A kde tuhle chutnou přísadu do salátu, pro niž má angličtina název „ mustard garlic“ neboli hořčičný česnek, najít?

Plevel, který vás postaví na nohy

Česnáček se vyskytuje na okraji stinných lesů a lesních světlinách, v křoví, v zahradách (často u živých plotů), v parcích a také na rumištích. Sbírají se listy a špičky výhonků, květy, plody a kořen, přičemž česnáček se pro kuchyňské účely může sbírat i během května. Listy se trhají v čistém prostředí, nezasaženém průmyslem nebo výfukovými plyny. (Sbírá se vždy jen několik listů z jedné rostliny. To aby nebyla příliš vysílená.) Pokud už jsou starší a větší listy hořké, nebojte se konzumovat květy.

Koření i bylinkové máslo

V případě mladých, šťavnatých lístků je „degustace“ jednoduchá. Buď čerstvé listy slupněte „jen tak“, nebo je nadrobno nakrájejte a použijte jako pikantní koření do salátů, bylinkového tvarohu a pomazánek, do bylinkových jídel nebo do polévek (například brokolicové). Velmi chutné je i bylinkové máslo, pokud česnáček spárujete ještě s jinými druhy léčivého „koření“. Využití je tedy všestranné, nicméně pozor na častou chybu.

Česnekový ocet do zásoby

Používají se pouze syrové a čerstvé listy, neboť při usušení ztrácejí svou česnekovou příchuť. Výroba česnekového octa ale ničemu nebrání. Do litru jablečného octa vložte pár celých rostlinek i s květy, uzavřete a nechte pár týdnů macerovat na suchém a chladném místě. Přeceďte a ocet používejte k dochucení salátů.

A propos, pikantní květy jsou úchvatnou dekorací vydatných jídel. Ostře chutnající zralá semena se dají využít i jako semena hořčice. A pokud na podzim vykopete kořen, můžete ho najemno nastrouhat a nakládat s ním stejně jako s křenem. Nyní ale česnáček lékařský výborně osvěží dipy určené k dochucení grilovaných jídel.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Dýňové rizoto

45min
(1 hlasů)

Dýňová polévka s chilli

40min
(3 hlasů)

Květákový mozeček

25min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba