Ulice a obchody se nám začínají plnit neodolatelnými červenými plody s dlouhou stopkou, ano je řeč o třešních. Pokud váháte, zda si je můžete dopřát, zda to není velký prohřešek proti vaší dietě, ba naopak. Třešně jsou nejen povoleny, ale i doporučeny.
Třešně jsou oblíbené snad po celém světě, jsou sladké, šťavnaté a nedá se jim odolat. Ani vy neodolávejte pokušení, máme pro vás hned několik důvodů, proč si tuhle dobrotu dopřát častěji.
Třešně mají bohatý obsah draslíku, bílkovin a vitaminů A a C. Kromě toho obsahují měď, mangan, hořčík, železo, vápník, fosfor a zinek. Samozřejmě nejlepší jsou pěkně čerstvé bez žádný úprav a příměsí.
Zmírňují bolest a zánět
Třešně mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky kladně působí na obnovu zranění měkkých tkání a tlumí bolest. Navíc třešně pomáhají snížit přebytek kyseliny močové v krvi, což může způsobovat otoky, přecitlivělost a záněty.
Pro lepší spánek
Třešně obsahují melatonin, hormon, který pomáhá regulovat cyklus spánku a bdění těla, také způsobuje, že se budete cítit ospalí. Pokud máte problémy s nespavostí, doporučuje se konzumace 1 a ½ šálku třešní pro dospělého, nebo popíjet kvalitní třešňovou šťávu.
Pro štíhlý pas
Pokud si chcete udržet váhu a ploché bříško, tak třešně jsou rozhodně to pravé. Díky vysokému podílu antioxidačních sloučenin, které se nazývají antokyany, třešně pomáhají regulovat přeměnu tuků a cukrů převážně v oblasti bříška.
Pro zdravé srdce
Díky víše zmíněné přítomnosti antokyanů, jsou třešně přínosné i pro správný chod srdce. Navíc jsou bohaté na draslík, který pomáhá regulovat srdeční frekvenci, krevní tlak a snižuje riziko hypertenze.
Pro lepší paměť
Antioxidanty hrají klíčovou roli při zlepšování paměti, učení a podporují i další kognitivní funkce. Chrání mozek před volnými radikály, které mohou poškodit zdravou tkáň a jsou spojeny se zhoršováním paměti. Pro posílení paměti odborníci doporučují konzumovat jednu hrst denně.
Zpomalují stárnutí
Jakmile zestárnete, schopnost vašeho těla bojovat s oxidačním poškozením se zpomaluje a zanechává vás zranitelnější vůči známkám stárnutí. Protože třešně mají vysokou úroveň antioxidantů, mohou tělu pomoci bojovat proti volným radikálům, které urychlují proces stárnutí. Radikály odstraňují elektrony z buněk a vytvářejí slabé a nezdravé buňky.
Regulují krevní cukr
Patří mezi ovoce s nízkým glykemickým indexem 22, což znamená, že ovoce významně nezvyšuje hladinu cukru v krvi a je tedy vhodné i pro diabetiky. Navíc vědecké studie prokázaly, že pravidelná konzumace třešní významně ovlivňuje léčbu diabetu.
Sledujte nás na sociálních sítích: