Dáváte celer jen do polévky, nebo jej používáte jako základ rajské omáčky? Dobře děláte, jenom jeho příjem ještě navyšte. Proč? Těchto pět zdravotních benefitů byste od celeru nečekali!
V případě celeru miříku je nutné jako první zmínit to, že je vynikajícím zdrojem antioxidantů, prospěšných enzymů, vitaminů a minerálů, jako je vitamín K, vitamin C, draslík či vitamin B6. Co to v překladu znamená?
Několik posledních farmakologických studií dokázalo, že celer vykazuje antioxidační i protizánětlivé účinky, které pomáhají zlepšit krevní tlak a hladinu cholesterolu. A působí jako prevence srdečních chorob.
Být o něco lehčí
Celer také poskytuje dietní vlákninu, což zrychluje trávení a působí na úbytek váhy. Navíc vysoké procento vody a elektrolytů může zabránit dehydrataci a speciální sloučeniny pomáhají celeru působit jako diuretikum a snižují nadýmání
Většina lidí se rozhodne jíst pouze světlou část, ale listy jsou také jedlé a prospěšné – stejně jako semena. Celerové listy skvěle chutnají v polévkách, semena se zase používají jako koření. A co nutriční fakta? Jeden šálek nakrájeného celeru má 16 kalorií, 0 tuku, 1 gram bílkovin, 5 gramů vlákniny, 5 miligramů vitaminu K, 36 miligramů kyseliny listové, 22 miligramů vitaminu A, 263 miligramů draslíku, 1 miligram vitaminu C, 40 miligramů vápníku, 0,08 miligramu vitaminu B6. A ty nejlepší přínosy, kterými se může pyšnit? Tady jsou.
Pomáhá snížit vysoký cholesterol
Výhody celeru zahrnují snižování cholesterolu, které je užitečné pro zlepšení nebo udržení zdraví srdce. Celer obsahuje jedinečnou sloučeninu zvanou 3-n-butylftalid (BuPh), o které bylo zjištěno, že působí na snížení hladiny lipidů, nicméně vědci věří, že celer má mnoho dalších užitečných sloučenin.
Snižuje zánět
Celer obsahuje antioxidanty a polysacharidy, o kterých je známo, že působí jako protizánětlivé látky (zejména antioxidanty flavonoidů a polyfenoly). Ty podporují celkové zdraví a bojují proti volným radikálům, které mohou vést k zánětu. Zánět je často příčinou chronických onemocnění, jako je rakovina, srdeční onemocnění, artritida a mnoho dalších.
Preventivně působí proti vysokému krevnímu tlaku
Zeleninové výtažky z osiva mají antihypertenzní vlastnosti, které pomáhají snižovat vysoký krevní tlak, což je jeden z důležitých rizikových faktorů koronárního srdečního onemocnění, který je největší příčinou úmrtnosti v průmyslových zemích. O důvod víc, uvařit si k obědu vynikající celerovou polévku.
Pomáhá předcházet vředům
Celer může pomoci zabránit vzniku bolestivých vředů nebo snížit jejich tvorbu. Studie z roku 2010 publikovaná v časopise Magazín farmaceutické biologie zjistila, že celer obsahuje speciální typ etanolového extraktu, který je užitečný při ochraně trávicího traktu – před vředy.
Vědci věří, že celer vyživuje žaludek, tlusté střevo a kvůli přítomnosti chemických složek, jako jsou flavonoidy, třísloviny, těkavé oleje a alkaloidy kontroluje hladinu uvolněné žaludeční kyseliny a současně stabilizuje hladinu ochranného hlenu.
Chrání zdraví jater
Když vědci z odboru výživy a potravinářství na Helwanské univerzitě v Egyptě krmili krysy celerem (společně s čekankou a ječmenem), u těchto potkanů došlo ke snížení množství nebezpečných tuků v játrech. To naznačuje, že strava s vysokým obsahem celeru, čekanky a ječmene může být přínosem pro osoby trpící onemocněním jater.
Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: