Prostreno.cz

Lékaři varují před používáním alobalu v kuchyni

Je hliníková fólie vaším oblíbeným pomocníkem, bez kterého si to neumíte ani představit? Co když vám řekneme, že negativně ovlivňuje váš mozek, kosti i štítnou žlázu? Možná své stanovisko rychle přehodnotíte…

Hliníková fólie, která byla poprvé představena počátkem roku 1900, je v současnosti jednou z nejčastěji používaných kuchyňských potřeb. Jenže je to tak dobře? Zřejmě ne. Objevily se totiž jisté šokující informace, které asi každého uživatele přimějí na lesklého pomocníka změnit názor. Budete mezi nimi i vy?

Had, kterého si hřejete na prsou i sporáku

Essam Zubaidy, což je výzkumný pracovník chemické technologie na univerzitě ve Spojených arabských emirátech, která sídlí ve městě Sharjah, provedl rozsáhlou studii, z jejíchž výsledků mrazí. Doslova! Lékařský odborník na základě svých poznatků tvrdí, že neurotoxická povaha alobalu negativně ovlivňuje funkce mozku a lidem v jeho blízkosti hrozí úbytek mentality, ztráta paměti, tělesné kontroly i koordinace. Může být něco takového pravda? Situace je vlastně ještě horší, než si umíte představit…

Tiká vám v kuchyni časovaná bomba?

Odborník v rámci několika pokusů, analýz naměřených hodnot a závěrů několika předešlých vědeckých průzkumů odhalil, že vaření s hliníkovou folií rovněž způsobuje odvápnění kostí, plicní fibrózu a další dýchací problémy. Jestli se vám právě teď alespoň minimálně ulevilo, protože alobal používáte nejčastěji na grilování, musíme vás varovat. Ani tam to není tak docela bezpečné!

Konec chutným radovánkám

Když je totiž lesklá fólie vystavena vysokým teplotám, což na grilu bezpochyby je, malé kusy kovu se snadno dostanou i do jídla. A k usazování v těle si nevybírají právě dobré adresy – ledviny, játra, mozek a štítnou žlázu. Kdyby se tyto titěrné částečky náhodou horkem neuvolnily samy od sebe, kombinace koření a citronu vyvolá chemickou reakci, která vylučování hliníku vesele podporuje.

Vzhledem k tomu, že jedna porce připravená s alobalem obsahuje podle výše zmíněného odborníka až 240 mg hliníku, není prognóza příliš příznivá. Vždyť doporučený denní limit je pouze 40 mg! Alespoň podle Světové zdravotnické organizace.

„Čím vyšší je teplota, tím větší je výluh. Fólie není vhodná k vaření a už vůbec není dobré kombinovat ji se zeleninou, jako jsou rajčata,“ varuje sám autor studie s tím, že používání hliníkového „papíru“ je hazard se zdravím. Otázkou je, jak s tímhle tvrzením naložit…






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba