Tak schválně, kdy jste naposledy měli podmáslí? Zavzpomínejte na své babičky a prababičky, které na něj nedaly dopustit. Takové brambory na loupačku a sklenka podmáslí - i tento obyčejný hlavní chod může být přínosný pro naše zdraví. Poznejte všechny přínosy opomíjeného podmáslí, možná vás mile překvapí.
Výživový profil podmáslí je velmi působivý. Obsahuje nezanedbatelné množství vitaminu A a vitaminy skupiny B, dále také cenné minerály, jako je vápník, draslík, selen a fosfor. Předností podmáslí je také nízký obsah tuku, který se odvíjí od výrobního postupu, při klasickém zpěňovacím postupu je obsah tuku menší než 0,5 %. Za zmínku také rozhodně stojí obsah lecitinu a kyselin (kapronové, stearové a linolové). Nyní již ke slíbeným příznivým účinkům. Víte, co všechno podmáslí ovlivňuje?
Snižuje kyselost organismu a nadýmání
Podmáslí je bohaté na probiotické mikroby, kteří napomáhají trávení. Zabraňují totiž růstu špatných bakterií, které mohou způsobit infekce žaludku a průjem. Podmáslí také zabraňuje nadměrnému nadýmání a snižuje kyselost v žaludku. To znamená, že zmírňuje i pálení žáhy a napomáhá eliminovat tyto stavy.
Chcete-li zlepšit trávení a zmírnit nadýmání, přidejte špetku zázvorového prášku a špetku soli do sklenice podmáslí a pijte 1- nebo 2krát denně. Pokud chcete předejít pálení žáhy, jednoduše vypijte sklenici studeného podmáslí hned po těžkém jídle.
Doplní tělu vápník
Podmáslí obsahuje poměrně značné množství vápníku. Pro představu: již jedna sklenka obsahu přibližně 28 % doporučené denní dávky. Vápník je pro tělo důležitý, pro silné kosti a zdravé zuby. Mimo to další obsažené látky v podmáslí podporují absorpci vápníku.
Snižuje krevní tlak a cholesterol
Studie zveřejněná v roce 2014 v časopise Nutrition uvádí, že i krátkodobá konzumace podmáslí snižuje krevní tlak a příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu. To je způsobeno zejména membránou mléčného tuku, která se nachází v podmáslí. Obsažené proteiny jsou biologicky aktivní a mají antivirové, antibakteriální a nejspíš i protinádorové vlastnosti.
Podporuje mozkové funkce
Podmáslí obsahuje již zmíněný lecitin, dokonce je v něm dvakrát více lecitinu než v plnotučném mléce. Lecitin je potřebný pro různé mozkové funkce, udržuje mozek v kondici a podporuje činnost nervové soustavy.
Sledujte nás na sociálních sítích: