Představte si, že existuje zázračná kombinace dvou superpotravin, která bojuje proti nejtemnějším onemocněním 21. století. Chtěli byste ji vyzkoušet? Tady je návod na ultra zdravý nápoj!
Zelená a žlutá, respektive moringa a zázvor. Proč k sobě právě tyhle dvě věci patří? Moringa je také známá pod svým dalším jménem strom života. Mnohé kultury ji po staletí používají jako přírodní lék, čemuž se nelze divit.
Vzhledem k vysokému obsahu protizánětlivých účinků může moringa zmírnit příznaky artritidy. Nabízí totiž širokou škálu vitaminů a minerálů, včetně železa, mědi, hořčíku, draslíku a vápníku. Mnoho klinických studií potvrdilo, že moringa je schopna výrazně snížit počet rakovinných buněk, takže je často doporučována v rámci léčby.
Podle časopisu Ethnopharmacology se moringa osvědčila i v tom, že snižuje hladinu cholesterolu a zároveň působí jako přírodní lék proti bolesti, zejména v případech chronických bolestí hlavy a migrén. (A protože funguje jako analgetikum, působí i proti jiným bolestem.)
Ani hypertenze nemá šanci!
Thiokarbamátové a isothiokyanátové glykosidy (složky nacházející se v zeleném prášku moringa) mohou pomoci snížit zvýšený krevní tlak u pacientů trpících tímto onemocněním. Také je dokázáno, že moringa pomáhá při potížích se žaludeční kyselinou, léčí žaludeční vředy, udržuje játra v bezpečí a pozitivně působí při chudokrevnosti. (Díky vysokému obsahu významných minerálů, vitamínů a bílkovin se výrazně zlepšuje struktura krve.) A teď si představte, že se k výčtu těchto pozitiv přidá ještě další cenná surovina – zázvor!
Koření i lék
Zázvor je většinou používán pro svůj kořen, jenž nabízí mnoho zdravotních benefitů. Podle některých studií může zabránit mnoha chorobám, včetně diabetu 2. typu či nevyvážené hladině cukru v krvi. Také mírní žaludeční problémy a nevolnosti, léčí vředy a vůbec má spoustu antibakteriálních vlastností, které tělu umožňují vyrovnat se s viry i bolestí. Takže, jak tedy spárovat moringu a zázvor? Recept je jednoduchý.
Kouzelný čajíček
Potřebujete 85 g čerstvého zázvoru, 10 zelených listů moringy nebo jednu čajovou lžičku prášku (volitelné) a 4 šálky vody.
Nejdříve důkladně umyjte kořen zázvoru a nakrájejte jej tenké plátky. Vložte do vody a vařte 10 minut, poté odstavte, nechte mírně vychladnout a přidejte listy moringy nebo prášek. (V případě listů nechte 5 minut louhovat.) Pokud máte náladu, dochuťte lžičkou medu. Užívejte ideálně ráno nebo těsně před spaním.
Sledujte nás na sociálních sítích: