Než přijdou první mrazíky máte poslední šanci nasbírat si šípky. Šípky jsou plné vitaminu C, obsahují ho dokonce mnohem více než oblíbené pomeranče. Tyto cenné plody podpoří vaši imunitu, přispívají ke snížení cholesterolu, podpoří trávení a zvládnou i mnohem víc. Dáte jim letos šanci?
Pokud ještě nemáte nasbíráno, tak je opravdu ten nejvyšší čas! Jestli ve vašem okolí tato možnost není, zakoupíte je v každé bylinné lékárně za příznivou cenu, takže se o tyto cenné plody nenechte letos ochudit.
Plné vitaminů
Možná tomu nebude věřit, ale šípek je opravdu na předních příčkách v obsahu vitaminu C. Správně usušené šípky si ho uchovávají až 20 %. Dále plody obsahují také karoteny, vitamin B1, B2, P a K. Jsou bohaté na prospěšné organické kyseliny, třísloviny a hojivé slizové látky. Poznejte všechny jejich přínosy a zahřejte se letos domácím šípkovým čajem.
Pro silnou imunitu
Jak již bylo zmíněno, šípky obsahují vysokou dávku vitaminu C, což je jeden z nejdůležitějších vitaminů pro náš imunitní systém. Vitamin C stimuluje bílé krvinky a je nezbytný také pro celkového zdraví dýchacího systému.
Snižují cholesterol
Některé organické sloučeniny a antioxidační složky obsažené v šípkách snižují hladiny škodlivého cholesterolu v těle, čímž snižují zátěž celého kardiovaskulárního systému a tím snižují riziko mrtvice a srdečních onemocnění.
Regulují hladinu cukru v krvi
Působivé složení šípků má i blahodárný vliv na regulaci krevního cukru, což je velmi důležité pro osoby trpící cukrovkou. Tím, že udržují rovnováhu inzulinu a glukózy v těle, mohou tak zabránit náhlým a nebezpečným výkyvům krevního cukru.
Přispívají k detoxikaci těla
Obsažené kyseliny a pektiny, jsou známé tím, že indukují močení a vylučování. Jako přírodní diuretikum napomáhají detoxikaci a odplavení nadměrného množství soli, tekutin dokonce i tuků. Navíc podporují peristaltiku střev a eliminují tak nadýmání a zácpu.
Pro silné kosti
Jedna z nejdůležitějších rolí vitaminu C, i když je často přehlížena, je jeho klíčová role při výrobě kolagenu. Kolagen spolu s dalšími důležitými minerály nalezenými v šípcích může přispívat k prevenci osteoporózy tím, že udržuje kostní minerální hustotu stále v plné síle.
Domácí šípkový čaj
2–3 lžíce sušených drcených šípků
½ l vody
med – podle chuti
Drcené šípky zalijte vroucí vodou, nechte louhovat 10 minut. Poté čaj přeceďte a doslaďte medem. Pozor na kovová sítka a lžičky! Při přípravě čaje se vyhněte styku s kovem, tímto dochází ke ztrátám vitaminu C.
Šípkový čaj za studena
Pokud chcete zachovat co nejvíce vitaminu C, zalijte usušené rozdrcené šípky studenou vodou a nechte louhovat přes noc. Ráno macerát pouze slijte a pozvolna ohřejte na 60 °C – 80 °C. Nevařte!
Sledujte nás na sociálních sítích: