Prostreno.cz

Z čeho vlastně jsou krabí tyčinky

Taky jste teď ochutnali surimi tyčinky? Z čeho vlastně jsou a kdy vám mohou ublížit?

Ano, i když prodejci uvádějí, že se jedná o tyčinky z kraba, skutečné krabí maso „neviděly ani z dálky“. A to bez ohledu na podobnou barvu i vůni. Nejste však jediní, kdo se nechá napálit.

Vnější část každé tyčinky má oranžovou barvu, zatímco vnitřní část je bílá a masitá – stejně jako u skutečného krabího masa. Tak co to tedy skutečně je? Maso surimi. Jedná se o název pro pastu z rozdrceného rybího nebo jiného masa, například z tresky. Pokud je dobře vykostěné a zpracované, přidávají se k němu různé přísady, jež imitují vůni a chuť krabů, a následně se to celé formuje do známých tyčinek, které jsou chutné a poměrně levné – první indicie „podvodu“.

Tak trochu náhražka

Všichni víme, že mnoho potravin pocházejících z moře nestojí pár korun. Jen si vezměte, za kolik se prodávají chobotnice, krevety či humr. Krab je také jedním z těch, kdo se nedá považovat za levnou „položku“, takže pokud by uvedené tyčinky skutečně obsahovaly pravé krabí maso, byly by minimálně jednou tak drahé. A právě proto tyhle napodobeniny mnoho příznivců chválí a považují je za fenomenální nápad, který nezatíží rodinný rozpočet.

Pro dobro imitací však nehovoří jen nízká cena, ale i praktičnost. Udává se, že „fake krab“ je mnohem univerzálnější než skutečné krabí maso a hodí se pro experimentování v kuchyni. Mezi další výhody patří nižší obsah cholesterolu.

Odborníci na výživu totiž uvádějí, že skutečný krab je směsí právě cholesterolu a navíc ještě sodíku, zatímco ten falešný v tomto případě dosahuje nižších hodnot. Zároveň prý druhý jmenovaný a taky levnější obsahuje méně kalorií a nasycených tuků. No, teď už to možná nezní tak hrozně. Ale nenechte se mýlit.

Neznamená to, že tyčinky surimi můžete konzumovat bez omezení. Pokud jste na nich doslova závislí a dopřáváte si je více než často, nedodáváte tělu některé živiny, o které jsou zmíněné falešné tyčinky ochuzeny. Řeč je například o bílkovinách, vitaminu B, mědi, fosforu, selenu či zdravých tucích. A nutno také dodat, že imitace kraba je postavena na umělých přísadách a dochucovadlech, o kterých vlastně nikdo neví, kde se berou.

Zdroj: názory autora, wikipedia, healthline.com/nutrition/imitation-crab





Celkem 134 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba