Spolu se zeleninou je ovoce jednou z nejzdravějších potravinových skupin. Je totiž báječným zdrojem vitaminu C, který pomáhá udržovat buňky zdravé. Lidé s cukrovkou ho mohou jíst, ale jelikož je poměrně sladké, hrozí u nich navýšení hladiny cukru v krvi. Jak by tedy měla vypadat diabetická dieta?
Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR počet diabetiků v naší populaci stoupá. Proto se hodí vědět, které druhy ovoce jsou pro „cukrovkáře“ nejvhodnější.
Jablka
Jablko obsahuje pouze 21 gramů sacharidů a 77 kalorií. Je plné vlákniny a vitaminu C. Jeho slupky se nezbavujte, je to nejvíce výživná část napěchovaná antioxidanty!
Avokádo
Avokádo má vysoký obsah zdravého tuku známého jako mononenasycený tuk. Studie naznačují, že avokádo udržuje zdravé srdce, protože krotí vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Může být konzumováno syrové, v různých salsách, jako guacamole, nebo nakrájené na plátky.
Brusinky
Brusinka obsahuje množství antioxidantů, flavonoidů, tříslovin, kyselin, vitaminů A, B5, C, E a minerálů: hořčík, železo, vápník, draslík, fosfor, sodík, chrom, jód. Látky obsažené v brusinkách přitom dokážou normalizovat hladinu cukrů v krvi a podporovat produkci inzulínu. Dejte zmrazené brusinky do hrnce s 1–2 lžící vody. Vařte na mírném nebo středním ohni, dokud se nepromění v hustou omáčku. Na jednu porci připadá v případě diabetu 1/2 šálku. Dopřát si však můžete i borůvky – ve stejném množství, tedy ½ šálku.
Kiwi
Kiwi je skvělý zdroj vlákniny, draslíku a vitaminu C. Jen jedno velké kiwi obsahuje asi 13 g sacharidů a 56 kalorií. Proto je to skvělý doplněk vaší diabetické diety.
Pomeranče
Fenol, který se nachází v pomerančích, prokazuje obrovské ochranné schopnosti, zejména u diabetiků. Obecně, pro metabolismus glukózy pomáhají citrusové plody nejen zpomalit aktualizaci glukózy, ale také inhibují transport nebo pohyb glukózy v játrech a střevech.
Broskve
Ano, i sladké broskve mohou být přidány do vaší diabetické diety. Obsahují draslík, vlákninu a vitaminy A a C a organismu s cukrovkou dělají dobře. V létě si z nich lze připravit chutný nápoj se skořicí, zázvorem a rozdrceným ledem.
Meloun
Meloun má vysoký obsah draslíku, který je jedním z nejlepších prvků pro správné fungování ledvin. Udržuje hladinu kyseliny močové v krvi v té „dolní části“ a zabraňuje poškození ledvin, zvláště pokud máte cukrovku. Mimochodem, diabetes může také způsobit poškození nervu, ale lykopen přítomný v melounu proti tomuto nešvaru preventivně působí.
Sledujte nás na sociálních sítích: