Tuňák a brambory. Obojí je pro tělo dobré. Zkombinujte tyhle dvě položky a připravte si chutný, i když trochu netradiční – nepečený, koláč. Uděláte toho hodně pro své zdraví!
Tuňák je jedním z nejzdravějších druhů ryb, protože obsahuje dostatek omega-3 mastných kyselin, jež pomáhají chránit srdce zvýšením dobrého cholesterolu (HDL cholesterolu) a zároveň snižuje špatný cholesterol (LDL cholesterol). Dále dodává tělu draslík, který snižuje krevní tlak. V důsledku toho může být sníženo riziko srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice. A to rozhodně není všechno.
Víte, co vlastně jíte?
Na tuňáka nedají dopustit ani všichni cvičící. Jelikož se jedná o úžasný zdroj vysoce kvalitních bílkovin, které tělo potřebujete pro stavbu svalů a jejich udržování, najde se tahle ryba na jídelníčku hubnoucích i těch, kdo budují svalovou hmotu. Podporuje funkci metabolismu a podle odborníků na výživu prý obsahuje i antioxidanty. Abychom ale nechválili jen tuňáka, je nutno zmínit se i o výhodách konzumace brambor. I ty jsou skvělé! Co mají společného s imunitou?
Vzhledem k tomu, že brambory jsou ve skutečnosti dobrými zdroji vitaminu C, jejich pravidelná konzumace může pomoci snížit riziko vzniku infekcí. Zároveň krotí vysoký krevní tlak. Stejně jako v případě tuňáka, i brambory jsou bohaté na draslík snižující krevní tlak, takže pomáhají oddalovat srdeční onemocnění, infarkt a mrtvici.
Zdravá a chutná svačina, která neomrzí
Také díky obsahu železa zajišťují produkci červených krvinek a dodávají tělu vitaminy B, které pomáhají přeměnit potraviny na palivo. „Béčka“ jsou však důležitá i pro správný chod mozku a nervů. Trápí-li vás zácpa, je vhodné je pasovat na přílohu číslo jedna, neboť jsou plné dietní vlákniny. Po výčtu těchto zdravotních benefitů je jasné, že kombinace tuňáka a brambor je naprosto báječná. Zkuste třeba trochu netradiční koláč!
Potřebujete 4 brambory střední velikosti, 2 jarní cibule (nasekané), 100 gramů tuňáka v oleji, 1 středně velké vejce, 2 šálky strouhanky, 1/2 šálku kukuřičných jader, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci citronové šťávy, mletý černý pepř, mořskou sůl, celozrnné pečivo (nakrájené rohlíky, bagety apod.).
Brambory uvařte (ve slupce), poté je oloupejte, nakrájejte na dukátky a dejte do velké mísy. Přidejte tuňáka a dobře promíchejte vidličkou. Obohaťte jarní cibulkou, kukuřičnými jádry a vejcem. Následuje strouhanka, citronová šťáva, pepř podle chuti a mořská sůl. Důkladně promíchejte, rozdělte na několik porcí a poté si připravte pečivo. Každý kousek zhruba tři minuty z každé strany opečte na pánvi s olivovým olejem (do zlatohněda) a následně na něj položte trochu tuňákovo-bramborové směsi. Tyto „chlebíčky“ naaranžujte na větší kulatý talíř tak, aby vše působilo jako koláč. Ihned podávejte!
Sledujte nás na sociálních sítích: