Spoléháte na žvýkačky, které dech alespoň na malou chvíli osvěží? To samozřejmě můžete, ale daleko efektivnější je zvýšený příjem zeleniny, striktní dodržování pitného režimu nebo zubní nit. Proč?
Zápach z úst neboli halitóza je problém, kterým podle lékařů trpí zhruba čtvrtina dospělé populace. I vy jste v tomto ohledu takoví nesví? Tak pochopitelně, svěží dech ve značně míře přispívá k dobrému pocitu a zdravému sebevědomí. O tom, že je ve společnosti naprostou nutností, se zmiňovat zřejmě vůbec nemusíme! Co se pro něj ale dá udělat? Možná víc, než si vůbec myslíte. Kromě kartáčku a zubní pasty totiž hodně pomáhá i tohle…
Jezte více zeleniny
A teď se přiznejte – jak jste na tom s konzumací mrkve, okurek nebo třeba celeru? Teď nejde o to, že bychom vás nabádali k příjmu vitaminů a minerálů, ale spíše o váš dech. Zelenina kromě toho, že je zdravá, pomáhá udržovat alkalické prostředí v ústech, což reguluje množství nežádoucích kyselin, které mohou způsobovat nepříjemný zápach. Tvrdá textura zmíněných přírodních darů navíc přispívá k očistě zubů.
Používejte zubní nit
Nechceme vás zbytečně děsit, ale každé v dutině ústní přebývají dle názoru odborníků miliony bakterií. Vědci jich zatím identifikovali pouhý zlomek – něco kolem 700 druhů. Někteří černí pasažéři bohužel vylučují pachy, které se svěžím dechem dokáží udělat
„rychlý proces“. A co hůř – vyskytují se hlavně v místech, kam se běžný zubní kartáček jen těžko dostane – v mezizubních prostorech. Právě proto je pravidelné používání speciální nitě vhodnou zbraní k jejich odstranění.
Nepodceňujte ani pitný režim
Ano, pít by se mělo, a to bez ohledu na počasí či roční období. Věděli jste ale, že taková voda působí i silně antibakteriálně? Podporuje totiž produkci slin. Ty obsahují kromě jiného i kyslík, jež zabraňuje množení bakterií. Čím více vody tedy vypijete, tím lepší a svěžejší dech budete mít.
Využijte sílu bylinek
Příroda je mocná čarodějka. A zná řešení téměř na každou neduhu! Možná nemáte ani tušení o tom, že jisté byliny mají schopnost neutralizovat pachy díky obsaženému chlorofylu, což z nich dělá ideální řešení nevábně vonícího problému. Hodně se v tomto případě osvědčila třeba máta, bazalka nebo petrželka. Ovšem ani takový koriandr či kopr vás nezklame!
Sledujte nás na sociálních sítích: