Některé potraviny jsou chutné – a dokonce i výživnější, pokud s něčím tvoří pár. Co získáte, když si ke kávě dáte koblihu, nebo si do jogurtu přihodíte pár mandlí?
Zdraví má člověk „jenom jedno“. Svatá pravda. Je třeba o něj pečovat. Toho lze dosáhnout převážně stravou – a možná i vhodnými kombinacemi potravin. Která partnerství vám prospějí?
Marináda + steak
Grilování je rychlý a zdravý způsob tepelné úpravy potravin. Tedy při dodržování vhodných podmínek. Výživoví poradci totiž apelují, že při vysokých teplotách dochází k produkci potencionálně nebezpečných sloučenin způsobujících rakovinu (HCA). Řešení však existuje. Své maso marinujte. Studie Kansaské státní univerzity vypovídá o tom, že pokud používáte některé byliny a koření (třeba rozmarýn), snižujete produkci nebezpečných sloučenin o celých 88 procent!
Olivový olej + zelenina
Zelenina má mnoho vitaminů rozpustných v tucích, jako jsou A, D, E a K, což znamená, že je nutné ji s tukem spárovat. Proto se vždy ujistěte se, že svoji mrkev, sladké brambory a brokolici vaříte s trochou tuku – třeba s olivovým olejem. V opačném případě se ochuzujete o důležité složky.
Mandle + jogurt
Vitaminu D je připisováno mnoho zdravotních přínosů, jako je posilování kostí či podpora imunitních funkcí. Mnoho jogurtů dodává organismu jednu čtvrtinu denní potřeby déčka. Chcete-li toho nejvíce využít, na kelímek jogurtu přidejte hrst mandlí. Tuk v oříšcích pomáhá zvýšit hladinu D nacházející se ve vaší krvi, a to o 32 procent, jak odhaluje výzkum uveřejněný v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Sardinky + špenát
I rybí tuk je bohatý na vitamin D, zatímco špenát nabízí hořčík. V roce 2013 se ukázalo, že tato kombinace snižuje riziko srdečních onemocnění a rakoviny tlustého střeva. Proto se nebojte seznámit špenát třeba se sardinkami….
Kurkuma + černý pepř
Protinádorové vlastností kurkuminu jsou známé. Problém je, že pro lidské tělo může být těžké jej absorbovat a skutečně těžit z jeho kvalit. Vědci ale nabízejí řešení. Kurkuma je nejužitečnější ve spojení s černým pepřem.
Hnědá rýže + čočka
Hnědá rýže a čočka? Ačkoli tato kombinace působí trochu „zmateně“, tyto dvě potraviny pohromadě tvoří kompletní protein. Zkuste třeba nějakou tortillu na mexický způsob.
Hnědá rýže + česnek + cibule
Česnek a cibule pomáhají zvýšit dostupnost železa a zinku v hnědé rýži. Už vás napadá, co si dnes večer připravíte?
Káva + koblihy
Koblihy zrovna nepatří na seznam zdravých potravin, ale možná vás potěší, že kofein kombinovaný s cukrem stimuluje kognitivní, tak zvané poznávací funkce, které rovněž zahrnují kromě paměti i koncentraci, pozornost, funkce řeči, rychlost myšlení či schopnost pochopení informací. Ke kávě tedy jedině něco sladkého! Aspoň tak to naznačuje španělský výzkum z roku 2010.
Sledujte nás na sociálních sítích: