To, co je červené, funguje jako spolehlivá prevence rakoviny. Zelené přírodní poklady zase prospívají očím. Oranžová strava je zase zárukou silnějšího imunitního systému. Jaké zajímavé schopnosti jsou typické pro bílé suroviny?
Nad barvou kupovaných potravin člověk obvykle moc nepřemýšlí. Tedy samozřejmě v případě, že dané kousky vypadají „k světu“ a jejich povrch není nijak narušený. Máte to stejně? Představte si, že přirozená pigmentace ovoce a zeleniny vám poskytuje dokonalý obrázek toho, co přesně můžete čekat. Jaké zdravotní výhody jsou skryté v konkrétních barvách?
Červená je prevencí rakoviny
Rubínový odstín můžete často spatřit v restauracích, všimli jste si toho? Je to vlastně podpásový útok na psychiku hostů, neboť červená stimuluje chuť k jídlu. Pokud jde třeba o rajčata, papriky, ředkvičky, řepu, jahody, jablka a tak dále, signalizuje to jediné – přítomnost výjimečného barviva zvaného lykopen. O něm je známo, že snižuje záněty i riziko vzniku některých typů rakovin.
Zelená, blaho pro zrak
Chcete-li si zachovat zdraví očí, jezte všechno zelené, co vám přijde pod ruku. Kapusta, brokolice, špenát, celer, hroznové víno, kiwi, avokádo a jim podobné kousky jsou báječným zdrojem luteinu, což je typ fytochemikálie, která výrazně omezuje pravděpodobnost poškození očí. Působí tedy jako prevence makulární degenerace. Zelené plody však mají i další bonusy, do kterých můžeme počítat vysoký podíl vitaminu K, draslíku, omega-3 mastných kyselin, kyseliny listové a karotenoidů. Koktejl těchto cenných látek pomáhá regulovat krevní tlak.
Žlutá s oranžovou jako posilovač imunity
Mrkev, dýně, meruňky, sladké brambory, banán, pomeranč či citron? Na ně můžete vsadit v případě, že byste si rádi posílili obranyschopnost. Žlutá nebo oranžová barva je jasná známka přítomnosti betakarotenu, který prospívá očím i imunitě. Tyto produkty přírody vykazují také velké množství antioxidantů, jež neutralizují volné radikály.
Bílá chrání srdce a odráží infekce
Pokud se snažíte jíst zdravě, pravděpodobně se vyhýbáte všemu bílému se špatnou pověstí – mouce, cukru i soli. Ale když jde o zeleninu, můžete udělat výjimku. Takový česnek, cibule, žampiony, čínské zelí a květák vás obohatí o antibakteriální sloučeninu alicin. Ta významně snižuje riziko vzniku bakteriálních a virových onemocnění, zatímco podporuje kondici srdce.
Sledujte nás na sociálních sítích: