Chystáte se na nákup? Sáhněte po ovoci s hnědou a chlupatou slupkou. Díky němu lépe usnete, zlepšíte vstřebávání železa a posílíte svoji imunitu. A proč by kiwi měly jíst těhotné ženy?
Kiwi je chutné ovoce původem z Číny. Má jedinečnou a povzbuzující chuť s jemnou a krémovou strukturou, patří k výborným zdrojům vitaminu C, vitaminu A, folátu, vitaminu E (alfa-tokoferolu) a vitaminu K. K minerálnímu bohatství patří i obrovské množství draslíku spolu s dalšími minerály, jako je vápník, hořčík a fosfor. Dejte si aspoň jeden kousek denně!
Antioxidační vlastnosti
Kiwi nabízí působivé množství vitaminu C a karotenoidů, které podporují dobré zdraví. Přítomnost výživných fytochemikálií chrání DNA přítomnou v tělních buňkách před oxidačním poškozením způsobeným volnými radikály.
Zdraví srdce
Kiwi jsou bohaté na ochranné polyfenoly spolu s vitaminem C, vitaminem E a draslíkem. Vše vyjmenované je účinné při udržování kardiovaskulárního zdraví.
Lepší spánek
Ve zmíněném sladkém ovoci se nachází i serotonin, který pomáhá podporovat spánek. Tento efekt je umocněn i flavonoidy, jako je naringenin, quercetin, rutin, katechin a epicatechin, které modulují receptory vyvolávající spánek a jsou považovány za účinné sedativní činidlo.
Absorpce železa
Úžasným přínosem kiwi je jeho schopnost usnadnit vstřebávání železa v těle. Bohatost vitaminu C a dalších fytochemikálií, jako je lutein a zeaxantin, pomáhají zlepšit stav železa a předcházejí jeho nedostatku.
Pomoc při trávení
Kiwi je cenné i v rámci udržení zdravého zažívacího ústrojí. Je to lahodný zdroj vlákniny, který podporuje trávení a udržuje střevní zdraví. Přirozené laxativní vlastnosti tohoto ovoce zase zjemňují stolici.
Nezbytnost v těhotenství
Kiwi je perfektní ovoce pro těhotné ženy, neboť nabízí přírodní kyselinou listovou zvanou folát. Folát pomáhá předcházet výskytu defektů neuronové trubice u nenarozených dětí a je nezbytný pro jejich mozkový a kognitivní růst. Další důležité živiny, jako jsou vitaminy C, E a K spolu s flavonoidy také přispívají k celkovému zdraví a vývoji plodu a nastávající matky.
Mladší pokožka
Kiwi pomáhá udržovat zdravou a hladkou pleť díky své významné účasti v procesu syntézy kolagenu. Vitamin E v kiwi pomáhá snižovat jemné linie a vzhled vrásek. Pomáhá také při snižování škodlivých účinků ultrafialového záření na kůži, zatímco antioxidanty fungují jako perfektní prostředek proti stárnutí.
Posílení imunity
Kiwi příznivě přispívá k regulaci vrozeného a adaptivního imunitního systému, který je velmi důležitý pro zdravé fungování těla. Jeho konzumace pomáhá v boji proti sezónním infekcím a jiným onemocněním. Ve skutečnosti snižuje příznaky nachlazení, chřipky a infekcí horních cest dýchacích. Navíc má kiwi nízký glykemický index (GI), který je vhodný pro jedince s diabetem.
Sledujte nás na sociálních sítích: