Konzumace potravin bohatých na probiotika je jednou z nejlepších věcí, které můžete pro své tělo udělat. Prospěšné bakterie pomáhají vyživovat střevo a kromě podpory pravidelných funkcí trávení se podílejí na několika dalších procesech. Po čem sáhnout, aby to ve vašich útrobách klapalo jako po drátkách?
Zdraví střevního traktu hraje hlavní roli v tom, jak naše tělo vstřebává a využívá živiny. V podstatě je to místo, kde se uskutečňuje většina funkcí imunitního systému a dochází k tvorbě neurotransmiterů regulujících náladu (jako je serotonin). Býváte často nemocní, podráždění či malátní? Vsaďte na probiotika! Ze kterých si můžete vybrat?
Jogurt
Jogurt je výbornou základnou pro snídani nebo odpolední občerstvení. Výborně si rozumí s ovocem, ořechy nebo semeny. Patří ke skvělým zdrojům bílkovin a přírodních komplexních sacharidů, mnozí jej považují za dobrou volbu před nebo po tréninku. Jogurt je také skvělý v marinádách, tak na to myslete, až zahájíte grilovací sezonu. Jen se vyvarujte těch slazených, které navíc obsahují mnoho dalších nežádoucích přísad.
Kefír
Kefír je další fermentovaný mléčný výrobek, který se hodí na pití, jako součást smoothie či pudinků. Dobrou zprávou je, že kefír má velmi nízký obsah laktózy, takže někteří lidé, kteří jsou citliví na jiné mléčné výrobky, kefír bez problémů tolerují.
Kysané zelí
Kysané zelí, které je vyrobeno z kvašeného zelí, je ve střední Evropě oblíbené již stovky let. Na střeva působí blahodárně, chutná v salátech či v polévkách, doplňuje sendviče. Dáte mu šanci?
Miso
Miso je hladká, slaná sójová pasta často používaná v asijské kuchyni. Je vyrobena kvašením sójových bobů, ječmene a hnědé rýže spolu s jinými zrnky. K dispozici je v mnoha odrůdách, přičemž ty nejběžnější, které uvidíte v obchodech, jsou bílé, žluté a červené. Použijte miso pastu v dresincích, omáčkách, marinádách či v polévkách. Akorát pozor, miso není potravina bez lepku. Jste-li na něj citliví, raději miso vynechte.
Tempeh
Tempeh je sójový produkt, který je fermentován pomocí směsi živé formy. Obsahuje všechny aminokyseliny jako komplexní bílkovina. Má pevnou strukturu a pro někoho mdlou, nevýraznou chuť. Ale to je věc názoru. Nakrájejte tempeh na plátky a opečte jej na pánvi společně s kořením. Nebudete litovat.
Kombucha
Kombucha, lehce perlivý fermentovaný nápoj vzniklý z oslazeného černého nebo zeleného čaje, obsahuje nepatrné množství alkoholu (přibližně 0,5 procenta) a kofein, nicméně se počítá mezi probiotika léčící střeva. Už ji máte doma?
Sledujte nás na sociálních sítích: