Prostreno.cz

Listy pampelišky najdou uplatnění i v kuchyni

Zahrádkáři zrovna nemají pampelišky v oblibě, ačkoli z květů si můžete připravit pampeliškový med, o příznivých účincích pampeliškového kořenu již také jistě víte a nyní jsou na řadě pampeliškové listy, které jsou plné cenných živin, a snadno je můžete zužitkovat v kuchyni. Nevěříte? Poznejte všechny jejich přínosy a v závěru vám poradíme i několik tipů, jak je zapracovat do běžného jídelníčku.

V tomto období rostou pampelišky snad na každém kusu trávy a není nic snadnějšího než vyrazit na jejich sběr. Listy pampelišek mají příjemnou nahořklou chuť a můžete je snadno uplatnit v kuchyni. Tyto listy jsou nutričně velmi lákavé, obsahují obrovské množství vitaminu K (více než 500% denní potřeby v jedné porci) a také velmi vysoké hladiny vitaminu A a C. Tyto zelené listy také obsahují mírné množství vápníku, železa, manganu, vitaminy B, vlákniny a spoustu dalších účinných složek a sloučenin. Přibližně v jednom šálku pampeliškových listů se nachází méně než 25 kalorií, 1,5 gramu bílkovin a téměř nulové množství tuku. A jaké jsou jejich přínosy?

Pro dobré trávení

Dobrý podíl vlákniny obsažený v těchto listech může pomoci podpořit gastrointestinální zdraví tím, že podporuje peristaltiku střev a zlepšuje absorpci živin z potravy. To může také eliminovat příznaky zácpy, průjmu a dalších zažívacích obtíží.

Snižují riziko vzniku zánětu

Vědecké studie prokázaly, že listy pampelišek mohou zabránit uvolnění určitých zánětlivých molekul v těle, čímž pomáhají omezovat otoky a podráždění jak na pokožce, tak i uvnitř v orgánech i kloubech.

Posilují kosti

Listy pampelišek obsahují širokou škálu minerálů, díky tomu jsou velkou podporou pro kostní minerální hustotu a preventivně působí proti osteoporóze a dalších onemocnění souvisejících s přibývajícím věkem.

Detoxikují tělo

Pampelišky jsou známé pro své diuretické vlastnosti, listy pampelišek přispívají k eliminaci toxinů z těla a odvodňování organismu, tím celkově přispívají k detoxikaci ledvin, jater a celkově posilují metabolický systém.

Regulují krevní tlak

Výzkum poukazuje i na fakt, že tyto listy přispívají ke snížení krevního tlaku a tím snižují napětí v celém kardiovaskulárním systému. Díky těmto účinkům snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, infarktu a mrtvice.

Zpomalují stárnutí

S dobrým obsahem vitaminů E, C, A a K, prospívají tyto zelené listy i naší pokožce.  Tyto vitaminy působí jako antioxidanty, pomáhají eliminovat zánětlivé stavy a snižují oxidační stres v celém organismu. Díky tomu snižují výskyt nejen vrásek a stařeckých skvrn, ale také účinně zpomalují stárnutí celého organismu.

Pampeliškové listy v kuchyni

A na závěr vám poradíme několik tipů, jak začlenit listy pampelišek do běžné stravy. Nejsnadnější konzumace listů je přidávání do zeleninových a ovocných šťáv a smoothies, kde se snadno ztratí jejich mírná hořká chuť. Běžně se také listy pampelišek přidávají do jarních polévek, k pečenému masu a masovým směsím na kari. Listy můžete přidávat také do zeleninových salátů, či využít při přípravě pesta, zkrátka ve fantazii se meze nekladou.

Zdroj: www.eatthis.com, www.essenundtrinken.de





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Valentýnské tousty

15min
(20 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)

Velké jablkové palačinky

45min
(20 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba