Zahrádkáři zrovna nemají pampelišky v oblibě, ačkoli z květů si můžete připravit pampeliškový med, o příznivých účincích pampeliškového kořenu již také jistě víte a nyní jsou na řadě pampeliškové listy, které jsou plné cenných živin, a snadno je můžete zužitkovat v kuchyni. Nevěříte? Poznejte všechny jejich přínosy a v závěru vám poradíme i několik tipů, jak je zapracovat do běžného jídelníčku.
V tomto období rostou pampelišky snad na každém kusu trávy a není nic snadnějšího než vyrazit na jejich sběr. Listy pampelišek mají příjemnou nahořklou chuť a můžete je snadno uplatnit v kuchyni. Tyto listy jsou nutričně velmi lákavé, obsahují obrovské množství vitaminu K (více než 500% denní potřeby v jedné porci) a také velmi vysoké hladiny vitaminu A a C. Tyto zelené listy také obsahují mírné množství vápníku, železa, manganu, vitaminy B, vlákniny a spoustu dalších účinných složek a sloučenin. Přibližně v jednom šálku pampeliškových listů se nachází méně než 25 kalorií, 1,5 gramu bílkovin a téměř nulové množství tuku. A jaké jsou jejich přínosy?
Pro dobré trávení
Dobrý podíl vlákniny obsažený v těchto listech může pomoci podpořit gastrointestinální zdraví tím, že podporuje peristaltiku střev a zlepšuje absorpci živin z potravy. To může také eliminovat příznaky zácpy, průjmu a dalších zažívacích obtíží.
Snižují riziko vzniku zánětu
Vědecké studie prokázaly, že listy pampelišek mohou zabránit uvolnění určitých zánětlivých molekul v těle, čímž pomáhají omezovat otoky a podráždění jak na pokožce, tak i uvnitř v orgánech i kloubech.
Posilují kosti
Listy pampelišek obsahují širokou škálu minerálů, díky tomu jsou velkou podporou pro kostní minerální hustotu a preventivně působí proti osteoporóze a dalších onemocnění souvisejících s přibývajícím věkem.
Detoxikují tělo
Pampelišky jsou známé pro své diuretické vlastnosti, listy pampelišek přispívají k eliminaci toxinů z těla a odvodňování organismu, tím celkově přispívají k detoxikaci ledvin, jater a celkově posilují metabolický systém.
Regulují krevní tlak
Výzkum poukazuje i na fakt, že tyto listy přispívají ke snížení krevního tlaku a tím snižují napětí v celém kardiovaskulárním systému. Díky těmto účinkům snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, infarktu a mrtvice.
Zpomalují stárnutí
S dobrým obsahem vitaminů E, C, A a K, prospívají tyto zelené listy i naší pokožce. Tyto vitaminy působí jako antioxidanty, pomáhají eliminovat zánětlivé stavy a snižují oxidační stres v celém organismu. Díky tomu snižují výskyt nejen vrásek a stařeckých skvrn, ale také účinně zpomalují stárnutí celého organismu.
Pampeliškové listy v kuchyni
A na závěr vám poradíme několik tipů, jak začlenit listy pampelišek do běžné stravy. Nejsnadnější konzumace listů je přidávání do zeleninových a ovocných šťáv a smoothies, kde se snadno ztratí jejich mírná hořká chuť. Běžně se také listy pampelišek přidávají do jarních polévek, k pečenému masu a masovým směsím na kari. Listy můžete přidávat také do zeleninových salátů, či využít při přípravě pesta, zkrátka ve fantazii se meze nekladou.
Zdroj: www.eatthis.com, www.essenundtrinken.de
Sledujte nás na sociálních sítích: