Chystáte se na dlouhou cestu, potřebujete podat slušný fyzický výkon, nebo vás čeká vědomostní test, který si žádá dlouhé hodiny studia? Energii na podobné výzvy můžete načerpat z jistých potravin! Jakých?
Co jíst nebo pít, aby mozek podal optimální výkon a ani tělo nezůstalo zahanbené? Pomůže cukr či káva? Tohle v krátkodobém i dlouhodobém výhledu rychle nakopne vás organismus!
Káva a zelený čaj
Pro rychlý nárůst bdělosti může být káva skvělou volbou. Jeden či dva pohárky probudí tělo i mysl, nicméně nic se nemá přehánět. Při vyšším množství je pravděpodobně, že se naopak začnete cítit o dost hůř. Taky nezapomínejte na to, že kofein sice nabízí okamžitou vzpruhu, nicméně jeho účinek netrvá věčně. Vlastně se dá říct, že v tomto případě „rychle nabyl, rychle pozbyl“. Využijte jeho sílu, dokud je čas – tedy těsně před očekávanou akcí. Pro ostatní případy spíš zvolte zelený čaj, který kromě vzpruhy zároveň dodá i antioxidanty.
Sacharidy
Konzumace kvalitních sacharidů napomáhá koncentraci. Kvalitní sacharidy, na rozdíl od prázdných sacharidů, jako jsou zpracované cukry, tělu poskytují palivo, které zvyšuje výkonnost mozku. A co si pod pojmem „kvalitní sacharidy“ představit? Oves, špaldu, jáhly, rýži či brambory.
Glukóza
Zdravá dávka glukózy se pojí se skvělou pamětí. Kde ji hledat? V medu, banánech, černém rybízu, třešních, švestkách či hroznovém víně. Jako ultra rychlý nakopávač rozhodně lepší než kdejaké energetické drinky! A co jíst v dlouhodobém horizontu?
Avokádo
Obsah vitaminu K a kyseliny listové chrání před mrtvicí, zlepšuje paměť a koncentraci. Mimochodem, avokádo se hodí nejen do salátů, ale skvěle chutná i jako pomazánka.
Brokolice
Brokolice může pomoci zlepšit kognitivní funkci v mozku. Glukozinolátové sloučeniny v ní obsažené zpomalují rozklad acetylcholinu. (Nízké hladiny těchto neurotransmiterů jsou časté u jedinců trpících Alzheimerovou chorobou.) Pro získání dlouhodobých výhod rozhodně konzumujte brokolici syrovou nebo jen lehce tepelně upravenou.
Zelené listy
Špenát či římský salát? I tyhle poklady chrání a zlepšují funkce mozku! Jsou bohaté na vitaminy a potlačují zánět, který může zpomalit mozkovou funkci.
Borůvky
Ještě jste letos nebyli na borůvkách? Chyba! Tyto sladké a zralé plody si s výkonem mozku moc dobře rozumí. Jsou bohaté na antioxidanty a vitaminy, mohou „mozkovnu“ chránit před degenerací a snížit ztrátu krátkodobé paměti. Zároveň dodávají životní energii. A co dalšího byste na svůj stůl měli přizvat? Vejce, celá zrna, vlašské ořechy, dýňová semínka, kokosový a olivový olej či hořkou čokoládu.
Sledujte nás na sociálních sítích: