V obchodě se zdravou výživou jste možná narazili na její semena či sušené plody. Moruši totiž vyhledávají hlavně ti, kdo chtějí být fit. A konkrétní důvod? Díky ní se vám vyhne nejen nachlazení a chřipka!
Morušovník je rod rostlin patřící do čeledě morušovníkovité. Plodem morušovníku je ovoce nazývané moruše, které se tvarem podobá ostružině. Sladká chuť těchto bobulí je předurčuje pro želé, ovocné dorty, koláče, vína a čaje.
V některých oblastech světa se sice kulinářský dojem trochu liší (v závislosti na odrůdě), nicméně americké moruše a černé moruše se obecně považují za chuťově nejvýraznější a široce vyhledávané. Zmíněné plody přitom obsahují sacharidy, vlákninu, cukry, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, vitamin C, thiamin, riboflavin, niacin, kyselinu listovou či mononenasycené mastné kyseliny. Jak všechny tyhle látky pomáhají se zdravím? Tohle byste od moruše asi nečekali!
Funkční trávení
Stejně jako většina ovoce a zeleniny, moruše obsahují vlákninu, která může pomoci zlepšit trávení tím, že změkčí stolici a urychlí pohyb jídla trávicím traktem. Žádné nadýmání, žádné křeče. Vláknina navíc pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a může zlepšit zdraví srdce. Pokud je ovšem přijímána pravidelně.
Podpora tvorby červených krvinek
Vysoká koncentrace železa v moruši může významně podpořit tvorbu červených krvinek. To znamená, že tělo zvýší své rozložení kyslíku do důležitých tkání a orgánů, čímž pomůže zvýšit metabolismus a optimalizovat funkčnost těchto systémů.
Regulace krevního tlaku
Resveratrol je velmi důležitý flavonoid, jež přímo ovlivňuje fungování určitých mechanismů v cévách. Ve skutečnosti zvyšuje produkci oxidu dusnatého, což je vasodilatátor. To znamená, že uvolňuje krevní cévy a snižuje riziko tvorby krevních sraženin a následných srdečních problémů, jako jsou mrtvice nebo srdeční záchvaty.
Zlepšení zraku
Jeden z karotenoidů nalezených v moruši (zeaxantin), který byl přímo spojen se snížením oxidativního stresu u některých očních buněk, působí jako antioxidant, zabraňuje určitému poškození sítnice a odvrací řádění volných radikálů, jež mohou způsobit makulární degeneraci.
Protizánětlivé působení
Výzkumy ukazují, že listy moruše mají protizánětlivé vlastnosti, které mohou působit proti zánětlivým reakcím těla. Studie také poukazují na to, že čaj z morušových listů může být použit ke snížení zánětlivé bolesti.
Podpora imunity
Vitamin C je silná zbraň proti jakémukoli onemocnění nebo cizím patogenům. Již pár kousků plodů moruše splňuje téměř celý požadavek na denní potřebu vitamin C.
Silné kosti
Vitamin K, vápník a železo, stejně jako stopové množství fosforu a hořčíku nalezené ve zmíněných plodech, mohou být přínosné pro tvorbu a udržování kostní tkáně, což je důležité pro prevenci stavů, jako je osteoporóza nebo jiné kostní poruchy spojené s věkem. Moruše je také skvělá při snižování hladiny cukru v krvi, nicméně existují vzácné případy alergií na moruše, proto buďte opatrní, pakliže ji ochutnáváte poprvé.
Sledujte nás na sociálních sítích: