Citrus kalamondin neboli calamansi (Citrofortunella microcarpa) je asijské ovoce, kterému se také říká kyselý pomeranč. K mání je v zahradnictvích nebo prodejních řetězcích. Až na něj narazíte, hoďte ho do košíku! Pomáhá při hubnutí a krocení lupů!
Kříženec kumkvatu a mandarinky, jehož plody jsou velké kolem 3–5 cm, je vhodný pro celoroční pěstování v bytě. Kromě okrasy poskytuje řadu živin, které přispívají zdraví i pohodě. Tohle jsou některé z nich.
Zlepšuje stav kůže
Plody kalamansi obsahují vitamin C a kyselinou askorbovou, která pomáhá zlepšit imunitní systém a současně zvyšuje produkci kolagenu. Kyselý pomeranč se však může pochlubit i bělicími účinky. Stačí vymačkat šťávu a nanášet na tmavší místa. Že máte citlivou pleť, která by něco takového nesnesla? Ale kdeže. Extrakt kalamansi je mírný a přirozený, proto jej můžete použít i v případě citlivé pokožky. (Doporučuje se dvakrát týdně.)
Snižuje hmotnost
Pokud chcete zhubnout, kalamansi šťáva je skvělá volba. Patří totiž k nízkokalorickým nápojům. Pravidelná konzumace detoxikuje tělo, čistí orgány a zabraňuje zácpě, protože eliminuje uložený tuk a reguluje pohyb střev. Sklenka tohoto džusu (vypitá před jídlem) navozuje pocit sytosti, což brání pozdějšímu přejídání.
Odstraňuje tělesný zápach
Jednou z mnoha výhod tohoto asijského ovoce jsou antibakteriální vlastnosti. S jeho pomocí lze potírat i nepříjemný tělesný zápach a krotit nadměrné pocení. Udává se, že pokud vymačkáte šťávu z pár plodů a tu přidáte do koupele, nebo ji aplikujete na postižené oblasti (například do podpaží), výrazně svůj problém zmírníte.
Funguje jako koření
Šťáva z kalamansi je báječná i jako vynikající koření, které vylepšuje chuť vepřového, kuřecího nebo hovězího masa, a to zvlášť při marinování. Velmi se osvědčuje i její kombinace se sójovou omáčkou, jež se dá použít na smažené maso.
Chrání zuby
Jelikož kříženec kumkvatu a mandarinky poskytuje vitamin C, který posiluje imunitní systém a zabraňuje infekcím a nemocem, pravidelná konzumace působí proti zánětu dásní, zubnímu kazu a krvácení dásní. Šťáva se také používá k bělení zubů.
Působí proti lupům
Suchá pokožka hlavy a lupy? Zapomeňte na to! Kalamansi šťáva uzdravuje skalp, zvětšuje objem vlasů a eliminuje podráždění a svědění způsobené lupy. Pravidelná konzumace tohoto zázraku navíc udržuje zdraví ledvin, zabraňuje osteoartróze a cukrovce a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Také slouží jako tonikum pro játra a usnadňuje vylučování alkoholu z těla, čili pomáhá při kocovině.
Sledujte nás na sociálních sítích: