Při konzumaci banánů lidé často vybírají ty zlaté, zralé. Jsou totiž o dost atraktivnější – pro oko. Už jste ale někdy zkusili dát přednost těm zeleným? Tohle jsou pádné důvody, proč je v obchodě nepřehlížet!
Zelené, pevné banány jsou tvořeny převážně škrobem, který zabírá asi 80 procent sušiny ovoce. V době, kdy se zelené banány stanou žluté a zralé, je škrob převeden na cukr, což znamená, že toto populární ovoce zesládne. Než se tak stane, je třeba vědět, že zelený banán je v podstatě zdravý banán. Jaké jsou výhody jeho konzumace?
Ztráta hmotnosti
Zelené banány obsahují odolný škrob, který pomáhá s pocitem sytosti, což snižuje spotřebu kalorií. Tento typ škrobu blokuje nadměrnou spotřebu sacharidů a podporuje používání tuku jako zdroje energie. V překladu to znamená, že napomáhá hubnutí. Řekli byste to do něj?
Kontrola krevního cukru
Konzumace zelených banánů zvyšuje citlivost těla na inzulin a stabilizuje hladinu cukru v krvi. „Zelenáči“ také obsahují vitamin B6, který pomáhá kontrolovat hladinu glukózy v krvi, a to zejména u lidí s diabetem typu 2.
Lepší trávení
Zelené banány obsahují spoustu vlákniny a odolného škrobu. Tento koktejl pomáhá při trávení a zabraňuje žaludečním problémům. Zároveň se dá hovořit o prevenci vzniku bakteriální infekce ve střevě. Nicméně, vyhněte se konzumaci nezralých banánů, pokud se u vás vyskytne nadměrné nadýmání. V těchto případech na ně tělo
„není stavěné“.
Prevence rakoviny tlustého střeva
Fermentace odolného škrobu v tlustém střevě společně s přátelskými bakteriemi snižuje počet škodlivých bakterií ve střevě. To pomáhá zabránit vzniku rakoviny tlustého střeva a dalších chronických onemocnění trávicího systému. Tedy aspoň tak to tvrdí vědci.
Absorpce živin
Konzumace zelených banánů může zvýšit schopnost těla absorbovat živiny - při výrobě mastných kyselin s krátkým řetězcem. Zelené banány totiž zvyšují vstřebávání vápníku a dalších minerálů.
Nižší hladina cholesterolu
Vláknina a odolný škrob v zelených banánech pomáhají snižovat hladiny triglyceridů a špatného cholesterolu v krvi. Proto se lidem s vysokým obsahem cholesterolu doporučuje jíst více zelených banánů.
Zdravé srdce a krevní tlak
Nízké hladiny cholesterolu v krvi mohou zabránit zablokování tepen a kapilár v srdci. Proto i vy jezte zelené banány. Vaše srdce bude fungovat o dost lépe! (Nezralé banány obsahují draslík, který může pomoci snížit vysoký krevní tlak.)
Údržba hladiny hemoglobinu
Zelené banány jsou bohaté na vitamin B6, který udržuje hladiny hemoglobinu v těle zvýšením tvorby červených krvinek. Tímto způsobem dochází k podpoře mnoha vitálních funkcí organismu.
Efektivní metabolismus
Zelené banány mění tuky na energii, která pomáhá podporovat metabolismus těla. Obsahují také živiny, jako je vitamin B6, jež podporuje rozklad enzymů. Ještě stále si myslíte, že je nákup nezralých banánů bezpředmětný?
Zdroj: www.fruitandvegetable.com, www.healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: