Existuje mnoho skvělých vitaminů posilujících vaše oči, které denně získáte, pokud je vaše strava pestrá. Ale na jaké vitaminy a minerály se máte zaměřit? Máme pro vás celkem šest položek, které by neměly ve vaší stravě chybět a které jsou pro zdraví zrak zásadní. Víte, na co se zaměřit?
Vitaminy jsou základní mikronutrienty, které tělo potřebuje téměř pro každý metabolický proces a funkci. Pokud jde o zdraví očí, nedostatek vitaminů může snižovat jejich obranyschopnost a poškodit jejich funkci, takže je vždy moudré dbát na dostatek těchto vitaminů ve stravě. Obzvláště ve stáří, kdy je vyšší riziko poškození, z důvodu působením volných radikálů a oxidačního stresu. Pro vaše oči jsou klíčové tyto vitaminy a minerály.
Lutein
Lutein je protizánětlivý karotenoid, který se nachází ve velkých množstvích v potravinách oranžové barvy, jako jsou například dýně, pomeranče, ananas a v hojné míře v listové zelenině. Tato bioaktivní sloučenina dokáže předcházet vzniku makulární degenerace, protože působí jako silný antioxidant.
Vitamin C
Tento vitamin je obecně prospěšný pro celkovou obranyschopnost organismu. Také se podílí na zdravém zraku, protože může kontrolovat zánět v oku a je také integrální součástí výroby kolagenu, který je potřebný k opravě poškozené oční tkáně.
Vitamin A
Tento vitamín je rozpustný v tucích a s nimi je také doporučen konzumovat. Mezi nejlepší zdroje tohoto vitaminu patří mrkev, brokolice, špenát, papriky, sýry, tučné bílé jogurty a vaječný žloutek. Tento vitamin byl spojen se zrychlením procesu hojení v oku po poranění nebo operaci. Nedostatek tohoto vitaminu může vést k šerosleposti.
Zinek
Zinek je přítomen ve vysokých koncentracích v oční tkáni. Tento minerál je důležitou součástí pro léčbu zánětu a odstraňování škodlivých látek z oka, které mohou způsobit problémy se zrakem.
Zeaxanthin
Tento karotenoid je často nalezený ve spojení s luteinem, zeaxantin je další složka, která může přímo ochránit váš zrak před vznikem makulární degenerace a eliminuje oxidační stres.
Omega-3 mastné kyseliny
Tyto protizánětlivé tuky jsou důležité pro celistvost tkání v celém těle. Mohou zabránit poškození zraku, kterým jsou běžně postihování především diabetici. Tyto tuky jsou bohatě přítomny v rybách a v mořských plodech v rostlinné stravě, svým obsahem vynikají například v lněných a konopných semínkách, vlašských oříšcích a semínkách chia.
Sledujte nás na sociálních sítích: