Dietní desatero, jak předejít vánočnímu přejídání
Kapr, bramborový salát, cukroví, likéry... Kdo by odolal, že?
Autor: Thinkstockphotos
Vánoce mohou velmi snadno zhatit celoroční úsilí o dodržování zásad zdravého jídelníčku s optimálně vyváženou skladbou potravin. Je tak lákavé přestat alespoň na pár dní hlídat množství i kalorickou hodnotu jídla na stole, aktivní pohyb vyměnit za polehávání u televizních pohádek, zpříjemnit si sváteční dny svařeným vínem, punčem či vaječným koňakem...
Konfrontace vánočních radovánek s osobní váhou pak ovšem bývá nemilosrdná. „
Během vánočních svátků obvykle sníme více jídla, než potřebujeme, aniž bychom nadbytek kalorií kompenzovali pohybem. Dochází proto k vzestupu váhy, která se v následujících měsících obtížně snižuje na původní hodnotu,“ potvrzuje oc. MUDr. Jan Kábrt, CSc., a připojuje i několik praktických rad a doporučení, jak riziko vánočního přejídání eliminovat:
- Jezte více chodů s malými porcemi.
- Kapr je kvalitní ryba, ve srovnání s ostatními sladkovodními rybami však poměrně kalorická. Méně tučný je candát, pstruh nebo štika, navíc obsahují příznivější poměr bílkovin k tukům. Nejzdravějším způsobem přípravy ryby je vaření v páře. Do vody se přidá kořenová zelenina, koření a lžička octa. Ryba se na 10–12 minut položí na rošt, nad vroucí vodu. Takto zhotovené jídlo obsahuje více vitaminů a ryba neztrácí svou přirozenou konzistenci, barvu a chuť.
- Zkuste netradiční, exotická jídla se zeleninou a čerstvým ovocem (nebo např. sushi).
- Vynechte chipsy, slané oříšky, bramborový salát s majonézou.
- Destiláty a sladká vína nahraďte střiky ze suchého vína. Zdraví prospěšnou alternativou alkoholických nápojů jsou čaje. Černý čaj obsahuje kofein, což je alkaloid s mírným stimulačním účinkem, který zlepšuje duševní výkonnost, ale může působit agresivněji na náš kardiovaskulární systém. K pohodě Vánoc se výtečně hodí čaj zelený. Obzvláště příznivé účinky na náš organismus má jasmínový čaj. Zlepšuje funkci ledvin (brání tvorbě kamenů, zabraňuje zažívacím problémům) a povzbuzuje mozkovou činnost.
- Místo klasické veky použijte celozrnné pečivo nebo pomazánkou ozdobte plátek zeleniny (např. okurku, mrkev).
- Tácek s cukrovím dávejte na stůl jen tehdy, když přijde návštěva nebo jej vyměňte za misku s čerstvým ovocem a zeleninou.
- Naučte se zdvořile odmítnout větší množství nabízeného jídla, hostitelé se určitě neurazí, když jen ochutnáte.
- Najděte si vhodnou fyzickou aktivitu, běžte se projít, sportovat společně s rodinou či přáteli. Pravidelně se važte.
- Nekupujte před Vánocemi zbytečně mnoho jídla do zásoby. Raději se vraťte k duchovním hodnotám vánočních svátků, které rozhodně nespočívají v přejídání a rozdělování drahých dárků.
Sledujte nás na sociálních sítích: