Makadamové ořechy jsou jedny z nejoblíbenějších ořechů, kterých si lidé váží pro bohatou chuť a vysoký nutriční profil. Nicméně, olej z nich je ještě cennější.
Makadamový olej je čirý až mírně oranžový a má mírně oříškovou chuť, navzdory tomu že makadamové ořechy jsou poměrně výrazné a silné. Olej se může pochlubit vysokým obsahem užitečných mastných kyselin, díky kterým je lepší než mnoho jiných jeho „příbuzných“.
Vysoký obsah kyseliny olejové v makadamovém oleji činí důležitou roli při vyvažování hladiny cholesterolu. Ačkoli přínosy pro zdraví srdce jsou nepopíratelné, makadamové ořechy také vykazují extrémně vysoký počet kalorií, které mohou představovat rychlé zvýšení energie. Měli byste proto být opatrní jak při konzumaci ořechů, tak i oleje, neboť se takové mlsání neblaze odrazí na tělesné hmotnosti. Jinak se ale není čeho bát. Pozitiva převažují nad negativy!
Antioxidační potenciál
Výzkum prokázaly, že olej z makadamových ořechů obsahuje vysokou úroveň antioxidantů, včetně tokotrienolů, které mohou mít silný vliv na celkové zdraví těla. Antioxidanty jsou molekuly neutralizující volné radikály, tedy nebezpečné vedlejší produkty buněčného metabolismu, které způsobují širokou škálu chronických onemocnění, včetně rakoviny a buněčné mutace. Vysoký obsah antioxidantů v makadamovém oleji je však silným doplňkem imunitního systému a může pomoci vyčistit váš celý systém.
Zdraví očí
Některé antioxidanty v makadamovém oleji byly spojeny s podporou zdraví očí, zejména předcházením makulární degenerace a zpomalení vývoje katarakty (šedého zákalu). Dobrá zpráva, že?
Péče o kůži
Skvalen, jeden z antioxidantů v tomto druhu oleje, je vzácný a má obzvlášť silný vliv na pokožku. Snižuje oxidační stres, což pomáhá předcházet vráskám a dalším známkám stárnutí. Olej také skvěle hydratuje a uklidňuje pleť podrážděnou holením.
Krásné vlasy
Bohatý obsah kyselin je také prospěšný vlasům. Pokud si trochu oleje přimícháte do svého oblíbeného šamponu, zvýšíte lesk svých vlasů, posílíte vlasové folikuly a zabráníte vypadávání kštice.
Báječná pomůcka při vaření
Olej z makadamových ořechů má vyšší bod kouře než jiné rostlinné oleje, proto se nepřepaluje, což kromě jiných pozitiv pomáhá zachovávat chuť oleje. Například v oblíbených salátech je to dost znát…
Sledujte nás na sociálních sítích: