Francouzky jsou stále štíhlé, přitom jejich jídelníček obsahuje převážně tučné potraviny, jako je máslo, sýry, bílé pečivo a v neposlední řadě víno! Přijďte tomu na kloub a zapomeňte na diety!
Dieta. Jakmile se někde objeví toto slovo, všichni strávníci ho vnímají jako něco, co je omezuje a ochuzuje o pokrmy, které mají tak rádi, a to většinou ve prospěch jejich štíhlé linie. Ve Francii jsou diety tabu! Už balíte kufry? Nemusíte, stačí dodržovat pár základních tipů, dle kterých se v oblíbeném západoevropském státě řídí.
Není to nic složitého
Klíčem francouzské kuchyně je jednoduchost ingrediencí! Málokdy u nich najdete přeplněnou lednici se spoustou potravin. Celkově jsou jídla chutná a hutná, a to díky plnotučným verzím jednotlivých výrobků. Už teď tedy zapomeňte na „light“ produkty!
Francouzi nejedí polotovary a už vůbec ne ty zmražené. I když není čas na vyvařování, cestou z práce si v pekařství koupí oblíbenou bagetu a k ní přidají jednoduché a čerstvé ingredience, které koupí na trhu.
Malé tipy v kuchyni
Vejce jsou oblíbenou a hlavní ingrediencí nejen snídaně, ale tvoří základ vydatného oběda nebo večeře. I francouzské bagety patří mezi stálice, které na stole nesmí chybět! Zde platí pravidlo, že se konzumuje pouze ryze čerstvé pečivo, druhý den již o něj nikdo nestojí. Také vyzkoušejte kvalitní dijonskou hořčici. Její nezaměnitelná a lehce pikantní chuť se ve francouzské kuchyni využívá v hojné míře. Použít ji můžete jen tak k pečivu, anebo v kombinaci s olivovým olejem, coby chutný salátový dressing.
Krása, svěžest i pohoda v každém jídle
Chybět nesmí ani kvalitní olivový olej. Používá se všude, kde se dá, a to nejen v kuchyni. Ženy ho používají jako tajný tip při péči o pleť. Pokud se někdy ocitnete přímo v Paříži, brzy zjistíte, že sýry jsou opravdovým uměním a kulinářským zážitkem. Různé typy sýrů se hodí k rozličným pokrmům a samozřejmě k nim ladí jen určitý druh vína.
Nebojte se experimentovat, ochutnávejte a kombinujte. Chystáte občerstvení pro návštěvu? Zapomeňte na nezdravé kupované pomazánky, brambůrky a slané oříšky. Zvolte raději ochutnávku kvalitních sýrů, doplněných o doušek výběrového vína. A jak je to s masem?
Čerstvost a jednoduchost
Maso je dalším základním kamenem francouzské kuchyně. Většinou jde ruku v ruce se zeleninou a chutnou omáčkou. V české kuchyni převažuje mnohdy příloha nad podstatou celého pokrmu, a to je chyba. Vynechte tuny příloh a vychutnejte si to podstatné – hlavně v klidu. Nepočítejte minuty! Jezte pomalu, jídlo si vychutnávejte a dejte mu prostor. Tamní večeře trvá často až dvě hodiny a obsahuje několik chodů. Kromě labužnických chvilek francouzské kuchyni vévodí i jednoduchost. Marně byste pak hledali různé příchutě, doplněné o cukry a další ochucovadla.
Sledujte nás na sociálních sítích: