Jablko je plné živin, které obsahuje kromě jiného i vápník, vlákninu, bílkoviny, sacharidy či nasycené mastné kyseliny. Věděli jste však, že jablečná slupka je stejně výživná jako buničina? Tímhle způsobem vám zkrásní!
Jablečná slupka je takový malý zázrak. Patří k bohatým zdrojům všech druhů vitaminů, a co víc, studie provedená na americké univerzitě v Illinois potvrdila, že polovina množství vitaminu C v jablku je přítomná právě ve slupce. Co právě ona dokáže s vaší pletí, vlasy a celkovým zdravím? Tohle nejsou mýty, ale fakta!
Působení na imunitní systém
Zatímco vitamin A je vynikající pro zrak a kůži, céčko posiluje imunitní systém. Ten stejný vitamin je však také velmi dobrý pro zdraví pokožky a vlasů. Říká se, že nejlepší vliv na vzhled a kvalitu kštice mají právě jablka, která Evropané velice dobře tráví. Jablečná slupka však nabízí i vitamin K a kyselinu listovou. Obojí se pro zdraví hodí, stejně jako cholin, jenž je užitečný při budování nových tělesných buněk.
Krásné a zdravé zuby
Jablečná slupka je bohatá na vápník, železo a fosfor. Všichni jmenovaní pomáhají při zdraví kostí a zubů. Kromě toho je ve slupce také k mání i slušné množství zinku, sodíku a hořčíku. Zmínit se musí i přítomnost železa a kyseliny listové, která se doporučuje všem ženám, které plánují těhotenství. A co uvedené mastné kyseliny? Vyživují vlasy – na výbornou.
Pomocník při hubnutí
Jablečná slupka je významným zdrojem vlákniny, a to v rozpustné i nerozpustné formě. Skutečnost je taková, že přibližně dvě třetiny vlákniny v jablíčku je přímo v samotné slupce. V překladu to znamená, že pravidelná konzumace jablečného „odpadu“ zajistí pohyb střev a udrží kardiovaskulární a trávicí systém v chodu.
Ochrana před volnými radikály
Jablečné slupky jsou zároveň největším zdrojem přírodních antioxidantů. Pokud jste hledali potravinu, ve které se ukrývá kupříkladu taková kyselina fenolová, ukončete pátrání. Oloupejte jablko a těšte se z ochrany proti volným radikálům a destruktivním molekulám. Díky přísunu téhle dobroty zabráníte srdečnímu infarktu a diabetu.
A co víc, podle výše uvedené univerzity jablko obsahuje sloučeninu zvanou triterpenoid, jenž má schopnost bojovat se škodlivými rakovinotvornými buňkami. Slupka zase efektivně snižuje riziko rakoviny jater, prsu a tlustého střeva. Tedy aspoň tak to tvrdí vědci.
Zdroj: eatthis.com, healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: