Švestky jsou šťavnaté a chutné ovoce. Existují v různých barvách a tvarech s více než 2000 různými odrůdami. Patří k zásobárnám živin! A mohou být užitečné při snižování tělesného hmotnosti!
Švestky jsou výborným zdrojem vitaminů, jako je vitamin A, vitamin C (kyselina askorbová), folát a vitamin K (fylochinon). Pochlubit se mohou i vitaminem B1 (thiamin), vitaminem B2 (riboflavin), „bé trojkou“ (niacin), vitaminem B6 a vitaminem E (alfa-tokoferol). Minerály v nich obsažené zahrnují draslík, fluorid, fosfor, hořčík, železo, vápník a zinek. Zároveň patří k domovině dietní vlákniny – bez škodlivých tuků. Jak působí na zdraví? Portfolio mají skutečně působivé!
Antioxidační vlastnosti
Tyto plody obsahují vitamin C a fytonutrienty, jako je lutein, kryptoxanthin, zeaxanthin, neochlorogenní kyselina a kyselina chlorogenová. Uvedené složky mají účinné antioxidační vlastnosti, jenž pomáhají při prevenci škod způsobených kyslíkovými radikály nazývanými radikály superoxidového aniontu. Výsledky studie publikované v časopise Journal of Medicinal Food, kterou provedli vědci ve Francii, potvrdily, že fenoly přítomné ve švestkách také rozšiřují ochranný účinek na esenciální tuky v neuronech a buněčných membránách a působí tak proti zraněním způsobeným oxidačním stresem.
Snížení obezity
Švestkové extrakty jsou cenné při krocení obezity a dalších komplikací spojených s nadváhou. Studie z roku 2017, publikovaná v časopise Journal of Obesity & Therapeutics, dokázala, že konzumace švestek pomáhá v boji proti metabolickému syndromu v důsledku přítomnosti bioaktivních sloučenin.
Flavonoidy a fenolické složky, jako jsou antokyaniny, chlorogenové kyseliny, kvercetin a katechiny působí na buňky, včetně těch tukových. Pravidelná konzumace uvedených malých plodů tak působí proti obezitě, poruchám cholesterolu, diabetu a kardiovaskulárním onemocněním. Vědci jsou si jejich účinky tak jistí, že je doporučují při snižování tělesné hmotnosti a urychlování procesu hubnutí!
Působení proti osteoporóze
Spotřeba sušených švestek působí anabolicky a antiresorpčně, což pomáhá udržovat zdravé kosti. Flavonoidy, konkrétně kyselina kávová a rutin, zabraňují chorobám, jako je osteoporóza u žen po menopauze. Polyfenoly spolu s obsahem draslíku v sušených plodech podporují tvorbu kostí, zlepšují jejich hustotu a zabraňují úbytku kostní tkáně způsobenému nedostatkem vaječníkových hormonů. S tímto faktem přitom přišel americký lékař Bernard P. Halloran, jenž své poznatky publikoval v odborném časopise Journal of Nutrition.
Pomoc při trávení
O švestkách je známo, že regulují trávicí systém. Podle výzkumné studie provedené americkou Univerzitou v Iowě, jenž publikoval magazín Ailmentary Pharmacology and Therapeutics Journal, jsou sušené švestky velmi účinné při léčbě poruch trávení, jako je například zácpa. Jejich laxativní účinek je skutečně pověstný! Navíc podporují vylučování tekutin ve střevech a účinně tlustým střevem proplachují odpady. Švestky také podporují dobrou náladu, zlepšují koncentraci a spánek, posilují imunitu, regulují hladiny cholesterolu či chrání srdce. Máte je rádi?
Zdroj: journals.plos.org, healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: