Prostreno.cz

Pesticidy v citrusové kůře. Omytí nepomůže!

Chemické ošetření pomocí pesticidů má ochránit rostliny a jejich plody před škůdci. Pesticidní látky ovšem škodí lidskému endokrinnímu a reprodukčnímu systému i v malém množství. Spotřebitelská organizace dTest proto otestovala přítomnost více než 240 různých pesticidů, se kterými by bylo možné se v citrusech setkat. Laboratoř odhalila pesticidy ve 12 z 20 testovaných produktů, bohužel i v citrónech z ekologického zemědělství.

Hlavním cílem nezávislého testu spotřebitelské organizace dTest bylo změřit, kolik pesticidů a v jaké koncentraci obsahuje prodávaná citrusová kůra v různé podobě. Organizace podrobila laboratorním zkouškám šest druhů čerstvých citrónů v síťce, troje sušené citrusové kůry a 11 druhů kandované pomerančové, citrónové nebo cedrátové kůry. Laboratoř sledovala (ne)přítomnost více než 240 pesticidních látek.

Čerstvé citróny

Každá z testovaných kategorií kůry je svým způsobem unikátní a prošla vlastním testovacím programem. „Kůra čerstvých citrónů byla nejproblematičtější kategorií – ve všech šesti vzorcích jsme našli pesticidy. Mrzuté je, že to platí i pro oba zástupce bioprodukce, a to Tesco Organic Bio citróny a Citróny Billa/Naše bio Organic Lemons. Vzhledem k deklarovanému ekologickému režimu jsme tyto nálezy hodnotili velmi přísně. Citróny z Billy v našem testu propadly, protože obsahovaly rovnou dva pesticidy naráz. To je podle metodického pokynu českého ministerstva zemědělství u ekologicky pěstovaného ovoce nepřijatelné, bez ohledu na zjištěné koncentrace,“ popisuje zklamání šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. Pro srovnání – čerstvé citróny z běžné neekologické produkce obsahovaly čtyři až deset reziduí pesticidů.

Sušená citrónová kůra

Dalším typem testovaných potravin byly sušené citrónové kůry v obchodech prodávané mezi kořením. Všechny tři výrobky této skupiny obsahovaly pesticidy, měly v sobě sedm až deset různých reziduí, ovšem v povolených limitech.

Kandovaná ovocná kůra

Nejčistší z pohledu pesticidů byla kandovaná ovocná kůra – u osmi vzorků analytické přístroje žádné pesticidy nezaznamenaly. U zbylých tří už se několik látek proti škůdcům objevilo, neměly však problém s dodržením limitů. Na druhou stranu obsahuje kandovaná kůra často přídatné látky jako siřičitany, sorban draselný nebo umělá barviva – o jejich přítomnosti se spotřebitel dočte na obale.

Lze důkladným omytím zbavit citrónovou kůru pesticidů?

Teplá voda sice dokáže z povrchu odstranit ochrannou voskovou vrstvu, ale s pesticidy příliš nepohne, protože se některé z nich ve vodě špatně rozpouštějí. Omytí komplikuje navíc členitý povrch citrónu, v jehož zákoutích se mohou pesticidy před vodou ukrýt.

Spotřebitelská organizace dTest provedla pokus podle „zaručeného“ návodu na odstranění pesticidů v domácích podmínkách, který koluje po internetu. Odborníci vložili do roztoku složeného z 10 % obyčejného octa a 90 % vody na 15 minut vodou omytý citrón. Po vyjmutí z lázně citrón opět omyli vodou a nechali následně chemicky zanalyzovat omytou kůru i použitý čisticí roztok. Výsledky ukázaly, že čtvrthodinová koupel v octové vodě citrón zbavila pesticidů pouze z 50 %.

Na experiment domácího omytí jsme použili čerstvé citróny obsahující osm pesticidních látek. Po očistné proceduře v octové vodě jsme čtyři látky našli pouze v použité lázni a čtyři zůstaly v kůře,“ shrnuje výsledek pokusu Hana Hoffmannová a dodává: „Pokud chcete co nejčistší citrusovou kůru, sáhněte po některé nepřibarvené kandované. Pokud preferujete čerstvé citróny, tak nejméně pesticidů získáte z bio produkce. Omyté citróny z běžného zemědělství a sušená citrónová kůra jsou z našeho pohledu srovnatelné. Ani u jedné z kategorií pesticidy nepřekročily povolené limity, ovšem může jich být až příliš najednou.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba