Prostreno.cz

Ghí: Zeštíhlí pas a dodá tělu vše potřebné

Ať chceme nebo ne, atmosféra konce roku nás většinou přece jen dožene, a donutí tak trochu bilancovat a přemýšlet nad tím, co bychom mohli v příštím roce změnit k lepšímu. A protože vaření a jídlo se týká každého z nás, je v kuchyni vždy co vylepšovat. Díky Českému Ghíčku se to v novém roce povede hravě, přepuštěné máslo totiž nejen skvěle chutná a voní, ale má i spoustu důležitých vlastností pro naše zdraví.

Předsevzetí do nového roku v kuchyni jsou jasná. Jíst a vařit zdravěji, omezit cukry a tuky. Všude přece narážíme na nízkotučné výrobky. Ale pozor, naše tělo tuk potřebuje a za jídelníček, kde zcela chybí, nám rozhodně nepoděkuje. Chce to tedy vybrat, jíst a používat v kuchyni ten správný.

Přepuštěné máslo neboli ghí je hodnotný, a hlavně zdraví prospěšný tuk. Oficiální alternativní medicína ajurvéda, která je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací, dokonce považuje ghí pro své účinky na zdraví za elixír života. A jaké jsou důvody, proč by vám doma nemělo chybět?

Ideální společník pro smažení i pečení

Ghíčko je skvělé pro použití v teplé kuchyni. Má totiž vysoký kouřový bod (250 °C), a proto se nepřepaluje. Pro porovnání – běžné máslo má kouřový bod 170 °C. Ghí vám proto skvěle poslouží jak při smažení novoročních řízků, tak při pečení sváteční bábovky.

Je to držák

Díky odstranění mléčné bílkoviny a odpaření vody má ghí velmi dlouhou trvanlivost a nepotřebuje chlazení. Takže ať už se v novém roce chystáte kamkoli, můžete si jej bez obav přibalit s sebou.

Pochutnají si všichni

Protože ghí neobsahuje žádné mléčné bílkoviny, je vhodné i pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu. Právě pro ně je skvělou náhradou klasického másla.

Koktejl vitaminů

Ghí je bohaté na vitaminy A, D, E a K, které naše tělo ke správnému fungování potřebuje. A hlavně teď v zimních měsících tento koktejl plný vitamínů rozhodně oceníme.

Pomocnice kyselina máselná

Kyselina máselná, kterou ghí obsahuje, chrání střeva, působí protizánětlivě a pomáhá udržovat správnou hladinu inzulinu v těle.

Bojovník s tělesným tukem

Bio ghí obsahuje CLA (konjugovaná kyselina linolová), která snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá odbourávat tělesný tuk a podporuje růst svalové hmoty.

Parťák na hubnutí

Energie z mastných kyselin pomáhá spalovat tuky a detoxikovat tělo. Váže na sebe toxiny a volné radikály a odvádí je z těla pryč. Podobného tučného parťáka na hubnutí v kuchyni proto hned tak nenajdeme.

Napomáhá dobrému trávení

Ghí stimuluje tvorbu žaludečních kyselin, a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu.

Udržuje v těle správné prostředí

Ghí udržuje v těle zásadité prostředí, proto je dobrou prevencí vzniku zánětů a pomáhá usnadňovat hojení. Lze jej užívat i zevně.

Pro lepší paměť a soustředění

Protože ghí obsahuje omega-3 mastné kyseliny, o nichž je známo, že podporují kognitivní funkce, může být konzumace ghí příslibem lepší paměti nebo koncentrace. Obsažené kyseliny DHA a EPA se vyznačují i preventivně ochranným účinkem proti srdečně-cévním chorobám a mnoha dalším neduhům.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba