Ať chceme nebo ne, atmosféra konce roku nás většinou přece jen dožene, a donutí tak trochu bilancovat a přemýšlet nad tím, co bychom mohli v příštím roce změnit k lepšímu. A protože vaření a jídlo se týká každého z nás, je v kuchyni vždy co vylepšovat. Díky Českému Ghíčku se to v novém roce povede hravě, přepuštěné máslo totiž nejen skvěle chutná a voní, ale má i spoustu důležitých vlastností pro naše zdraví.
Předsevzetí do nového roku v kuchyni jsou jasná. Jíst a vařit zdravěji, omezit cukry a tuky. Všude přece narážíme na nízkotučné výrobky. Ale pozor, naše tělo tuk potřebuje a za jídelníček, kde zcela chybí, nám rozhodně nepoděkuje. Chce to tedy vybrat, jíst a používat v kuchyni ten správný.
Přepuštěné máslo neboli ghí je hodnotný, a hlavně zdraví prospěšný tuk. Oficiální alternativní medicína ajurvéda, která je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací, dokonce považuje ghí pro své účinky na zdraví za elixír života. A jaké jsou důvody, proč by vám doma nemělo chybět?
Ideální společník pro smažení i pečení
Ghíčko je skvělé pro použití v teplé kuchyni. Má totiž vysoký kouřový bod (250 °C), a proto se nepřepaluje. Pro porovnání – běžné máslo má kouřový bod 170 °C. Ghí vám proto skvěle poslouží jak při smažení novoročních řízků, tak při pečení sváteční bábovky.
Je to držák
Díky odstranění mléčné bílkoviny a odpaření vody má ghí velmi dlouhou trvanlivost a nepotřebuje chlazení. Takže ať už se v novém roce chystáte kamkoli, můžete si jej bez obav přibalit s sebou.
Pochutnají si všichni
Protože ghí neobsahuje žádné mléčné bílkoviny, je vhodné i pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu. Právě pro ně je skvělou náhradou klasického másla.
Koktejl vitaminů
Ghí je bohaté na vitaminy A, D, E a K, které naše tělo ke správnému fungování potřebuje. A hlavně teď v zimních měsících tento koktejl plný vitamínů rozhodně oceníme.
Pomocnice kyselina máselná
Kyselina máselná, kterou ghí obsahuje, chrání střeva, působí protizánětlivě a pomáhá udržovat správnou hladinu inzulinu v těle.
Bojovník s tělesným tukem
Bio ghí obsahuje CLA (konjugovaná kyselina linolová), která snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá odbourávat tělesný tuk a podporuje růst svalové hmoty.
Parťák na hubnutí
Energie z mastných kyselin pomáhá spalovat tuky a detoxikovat tělo. Váže na sebe toxiny a volné radikály a odvádí je z těla pryč. Podobného tučného parťáka na hubnutí v kuchyni proto hned tak nenajdeme.
Napomáhá dobrému trávení
Ghí stimuluje tvorbu žaludečních kyselin, a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu.
Udržuje v těle správné prostředí
Ghí udržuje v těle zásadité prostředí, proto je dobrou prevencí vzniku zánětů a pomáhá usnadňovat hojení. Lze jej užívat i zevně.
Pro lepší paměť a soustředění
Protože ghí obsahuje omega-3 mastné kyseliny, o nichž je známo, že podporují kognitivní funkce, může být konzumace ghí příslibem lepší paměti nebo koncentrace. Obsažené kyseliny DHA a EPA se vyznačují i preventivně ochranným účinkem proti srdečně-cévním chorobám a mnoha dalším neduhům.
Sledujte nás na sociálních sítích: