Košťálovou zeleninu bychom měli jíst denně, shodují se odborníci. Jste raději pro květák? Ten má oproti brokolici podstatně méně kalorií, ale také nižší podíl určitých živin. Kterých konkrétně?
Mezi brokolicí a květákem panuje blízký příbuzenský vztah. To ale pořád ještě neznamená, že mají navlas stejný účinek i obsah prospěšných látek. Jaký je mezi nimi rozdíl a v čem se shodují?
Vitaminy. Kde jich je víc?
Oba druhy košťálové zeleniny zprostředkovávají vitaminy A, C a K. Zatímco první dva jsou naprosto nezbytné pro imunitní podporu organismu, poslední ze jmenovaných je nesmírně důležitý pro kosti, srážlivost krve i srdce. A jaká potravina je na jejich množství bohatší? V tomhle směru patří zlatá medaile té zelené, neboť jeden její šálek zajistí 46 procent denního doporučeného příjmu „áčka“, 135 procent „céčka“ a 100 procent „káčka“.
Zaměřeno na minerály
Brokolice na plné čáře vítězí i tehdy, jde-li o podíl vápníku, železa, hořčíku, manganu, draslíku, fosforu a zinku. Je tedy o něco prospěšnější, pokud jde benefity spojené s těmito minerály. Mezi ně patří například zachování kondice zubů i správné činnosti hormonů, prospěch pro nervovou soustavu, normalizace krevního tlaku či podpora metabolických funkcí.
Jak je to s kalorickou hodnotou?
Ať už držíte předletní dietu, nebo se jen snažíte dodržovat pravidla zdravého životního stylu, jistě vás zajímá, kolik kalorií číhá v tom, co jíte. Zde si o něco lépe vede květák, protože jedna jeho porce představuje pouhých 29 kalorií, zatímco jeho kolegyně jich má 44. Pořád ale platí, že jedno i druhé spadá do kategorie odlehčené stravy.
Pravidelnost konzumace. Tady je to shoda
Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, abychom jedli přibližně 250 gramů zeleniny denně. A z toho plyne jediné. Má-li květák s brokolicí opravdu něco společného, pak je to skutečnost, že by obě tyto vychvalované suroviny měly tvořit neodmyslitelnou součást každodenního jídelníčku. Vezmete si to k srdci, respektive do žaludku?
Sledujte nás na sociálních sítích: