Zase vás bolí hlava „jako čert“? A neměli jste náhodou červené víno, zrající sýr nebo čokoládu? Za spouštěče migrény jsou považovány i nízkotučné jogurty, konzervované ryby a rajčata.
Migréna není jen nepříjemná patálie, začíná být totiž doslova civilizačním problémem. Z lékařských odhadů vyplývá, že v pravidelných i nepravidelných intervalech „navštěvuje“ přibližně jeden milion našinců, přičemž častěji sužuje ženy. A co ji spouští? Zatímco někdy jsou hlavním strůjcem meteorologické vlivy a bouřící se hormony, jindy za ni může genetická dispozice. Nebo jídelníček! Které potraviny a nápoje možná mohou i za vaše bolesti hlavy?
Červené víno nesedne každému
Nápoj z hroznů, je-li ovšem konzumován s mírou, se dává do souvislosti s určitými zdravotními výhodami. Říká se, že zpomaluje stárnutí buněk, sehrává podstatnou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a má protirakovinný účinek. Na stranu druhou ale obsahuje aminokyselinu tyramin, která citlivějším jedincům na alkohol mnohdy zadělává na pořádný bolehlav. Celou situaci zhoršuje i skutečnost, že metla lidstva přispívá k dehydrataci organismu.
Čokoláda jako pachatel
Řetězec nežádoucích reakcí, jež vedou až k záchvatům migrény, vyvolává také konzumace čokolády a zralých sýrů. I ve složení těchto potravin se totiž nachází již zmíněný tyramin. Mimochodem, číhá na vás i ve kvašeném zelí, mléčných výrobcích, konzervovaných rybách nebo rajčatech.
Džemy, marmelády a žvýkačky. Pozor na ně
V dnešní době se umělými sladidly dochucuje spousta potravin. A do některých byste to možná ani neřekli. Aspartam, sukralózu nebo sacharin nalézáme v marmeládách, džemech, žvýkačkách, cukrovinkách, instantních nápojích, light jogurtech, pečivu, kečupech nebo kompotech. Jenže i tyto kontroverzní přísady jsou spojovány s rozvojem migrén. Dle závěrů několika studií rovněž zpomalují metabolismus a zvyšují riziko nadváhy, přičemž ohrožují schopnost reprodukce, škodí kostem a narušují duševní zdraví i pohodu.
Zdroj: www.mayoclinic.com, www.healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: