Káva je jeden z neoblíbenějších nápojů světa, kterému se přisuzují pozitivní dopady na zdraví a krásu. „Černé zlato“ podle všeho spaluje tuky, zvyšuje rychlost metabolismu, zlepšuje fyzičku nebo podporuje mozkovou činnost. A když se navíc spojí s tolik oblíbenou skořicí, jeho účinky se znásobí!
Do své kávy pravděpodobně přidáváte mléko, smetanu nebo cukr. I když je její charakteristickou chutí hořkost, lidé si ji tímto způsobem „vylepšují“. Pokud však hledáte něco víc než jen změnu chuti, zkuste svůj šálek provonět špetkou skořice. Proč?
Psychicky i fyzicky fit
Skořice trochu zvýší sladkost nápoje, ale také ho obohatí o antioxidanty. Již jedna čajová lžička tohoto voňavého koření jich má podle odborníků tolik jako půl šálku borůvek. Antioxidanty přitom patří k osvědčeným prostředkům proti stresu, negativnímu vlivu prostředí a předčasnému stárnutí.
Uvedené koření také snižuje riziko srdečních onemocnění a nemocí. Američtí vědci odhalili, že snižuje množství škodlivých triglyceridů, které ucpávají tepny a mají na svědomí i další zdravotní problémy související se srdcem, až o 30 procent!
Jako doplněk stravy
Není tajemstvím, že 1 lžíce skořice dodá organismu 4 gramy vlákniny, 68 % doporučeného denního příjmu manganu, 8 % denní dávky vápníku, 4 % železa a 3 % doporučeného denního množství vitaminu. Díky ní tak získáte palivo (živiny) pro chod těla.
Aktivnější mozek
Kofein v kávě příznivě stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. To zejména v ranních a dopoledních hodinách potřebuje skoro každý. Když však kafíčko seznámíte se skořicí, zlepšíte i kognitivní funkce, zvýšíte svoji pozornost a podpoříte schopnost rychleji dokončit své úkoly!
První pomoc při nachlazení
Podzim se pomalu, ale jistě blíží a s ním i nachlazení, virózy, rýmy, bolesti v krku a ztížené dýchání vinou ucpaných dýchacích cest. Skořice však právě dutiny otevírá a čistí, zároveň snižuje produkci hlenu a uklidňuje bolest v krku. Vždyť má antiseptické a protizánětlivé účinky! Do kávy tedy jednoznačně patří. A proč ji budete milovat ještě víc?
Krotitel hladu
Dalším důvodem, proč je káva oblíbeným, nejen ranním nápojem, je fakt, že pomáhá udržet hlad na uzdě. Tenhle efekt skořice ještě násobí. Snižuje hladiny glukózy a cholesterolu v těle, udržuje hladinu krevního cukru v rovnováze, zpomaluje vyprazdňování žaludku po jídle, a tudíž předchází chutím, které často vedou k přejídání. Ještě pořád ji máte jen za nicotné ochucovadlo?
Sledujte nás na sociálních sítích: