Snídáte ráno müsli a říkáte si, jak zdravě a dietně svůj den začínáte? Pak byste se měli zamyslet, jestli neděláte jednu z následujících chyb. Protože ztloustnout nakonec můžete i po müsli…
Ovesné vločky jsou asi nejzdravější varianta snídaně, která vám navíc dodá dostatek energie do celého dne. Ale už malá chybička v přípravě může vést k tomu, že müsli nakonec není ani zdravé, ale dokonce ani dietní… Na co byste si měli dát pozor?
Nejezte jenom ovesné vločky
Samotné ovesné vločky obsahují relativně málo kalorií a jsou přitom bohaté na bílkoviny. Jedna porce, tedy půlka hrníčku ve vodě vařených ovesných vloček, má jen 150 kalorií, 3 gramy tuku, 1 gram cukru a 5 gramů proteinů. Přitom mají ale docela dost sacharidů, a právě proto byste neměli jíst výhradně jenom vločky, ale jejich množství snížit náhradou za jiné potraviny, které dokážou zasytit – například chia semínka nebo mandle.
Nejezte hotové müsli
Chcete ušetřit čas, a tak sáhnete po zabaleném müsli? A přitom pravděpodobně sednete na cukrový lep! Protože i takové druhy, u kterých je napsáno, že jsou zdravé, jsou zpravidla dochuceny extra porcí cukru. A to je nejen nezdravé, ale v dlouhodobém měřítku navíc ztloustnete a přijdete o energii. Kupte si raději čisté vločky a udělejte si domácí směs – bez zbytečného cukru.
Nepřidávejte bílý cukr
I u domácího müsli se rychle může stát, že si do něj dáte příliš mnoho cukru. Pokud se sladké příchuti nemůžete nebo nechcete vzdát, nepoužívejte alespoň bílý cukr, ale raději zdravější alternativy – hnědý cukr, javorový sirup nebo med, které vám pomohou ušetřit pár kalorií, a přesto zachovat sladkou chuť. I čerstvé ovoce vám může dodat potřebné oslazení – zkuste například jablka, borůvky a maliny. Zároveň se hned ráno zásobíte pořádným množstvím vitaminů.
Nepřidávejte sušené ovoce
U domácího müsli je dovoleno přidat velmi mnoho – ořechy, ovoce, přirozená sladidla nebo koření. Čemu byste se ale měli obloukem vyhnout, je sušené ovoce, protože obsahuje příliš mnoho cukru. Takže raději zůstaňte jen u toho čerstvého!
Přidejte si k müsli proteiny
Ovesné vločky samy o sobě obsahují sice proteinů hodně, ale ne dost. Proteiny totiž pomáhají udržet pocit nasycenosti mnohem déle a vy se tak cítíte mnohem vitálněji a fit. Kromě toho stabilizuje protein hladinu cukru v krvi. Proto si do müsli přidejte například arašídové máslo nebo před nebo po müsli snězte jedno vařené vejce. A hlad už vás nemůže překvapit!
Zdroj: www.whattoeat.com, www.healthlife.com
Sledujte nás na sociálních sítích: